L’amenaça d’un nou confinament activa acomiadaments i demandes d’ERTOs en moltes empreses

Tots els escenaris estan sobre la taula i el ministre de Salut ha reconegut a representants parlamentaris que disposa d’un estudi que indica que amb quinze dies de tancament es podria revertir la perillosíssima situació sanitària actual

El cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, responent els ciutadans.
El cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, responent els ciutadans. ARXIU / SFGA

L’amenaça d’un nou confinament ha disparat tota mena de temors. I diferents empresaris -sobretot de les activitats més afectades per les restriccions actuals- i professional dels recursos humans i de la gestió empresarial han admès que ja s’estan donant ordre per preparar liquidacions de personal o, en el millor dels casos, per sol·licitar noves demandes de suspensió de contractes a l’administració. Els missatges contradictoris de Govern no ajuden en res i l’únic cert és que hores d’ara tots els escenaris estan sobre la taula. La situació sanitària és tan crítica com les moltes pressions per totes bandes.

Un element objectiu a priori és que el ministeri de Salut disposa d’un informe que fixa que un confinament de quinze dies revertiria la delicada situació amb què es troba la pandèmia actualment al país. Amb un creixement exponencial d’infectats producte d’una taxa de reproducció pràcticament de 2 (1,9) i un índex de rebrot de 2.188 quan hauria de ser de 100 a tot estirar, vint persones ingressades a planta hospitalària i cinc intubades a l’UCI. I amb unes previsions alcistes enmig d’un cap de setmana que s’espera de més ocupació de la que a l’administració, per exemple, havien pensat que seria.

Els missatges contradictoris que s’han anat passant (“ens contagiem sortint a fora”, no pas amb les visites que rebem) o les imatges que els joves detecten (no es pot anar al bar però sí amuntegats al bus lliure) no han ajudat en res en què l’escrupolositat que hi va haver durant la primera onada de la pandèmia hagi continuat

El turisme contagia i es contagia, és clar. Alhora que és font de riquesa. Una de les poques del país. Però els missatges contradictoris que s’han anat passant (“ens contagiem sortint a fora”, no pas amb les visites que rebem) o les imatges que els joves detecten (no es pot anar al bar però sí amuntegats al bus lliure) no han ajudat en res en què l’escrupolositat que hi va haver durant la primera onada de la pandèmia hagi continuat. Les classes de l’Escola andorrana que per llei no haurien de superar els 25 alumnes ara resulta que quan es demana distància social en alguns casos arriben a 26 i 27 alumnes i tantes i tantes imatges que no casen.

D’aquí que, en certa manera, segons les fonts consultades, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, hagi reconegut als representants dels grups parlamentaris que en realitat no hi ha eines legals per fer complir les recomanacions dictades. Més encara, davant un sistema judicial independent i que funcionés, les recomanacions serien tombades a les primeres de canvi si algú s’hi posés ferm. El Govern ha pretés imposar obligacions a través d’avisos, una eina que legalment no pot anar més enllà que la de la celebració de la junta de propietaris de l’escala de casa. És una metàfora.

Però l’executiu sap que és així i per això aquest divendres, mig any després de l’inici de la pandèmia, ha demanat als parlamentaris de preparar de pressa i corrents un marc legal per poder multar de veritat aquell que no porti la mascareta posada. O per poder tancar el bar d’aquell qui es passa amb l’aforament i, en canvi, deixar operar amb les respectives mesures els qui segueixen el dictat de la norma fins ara recomanada. Però es va tard. El coronavirus no esperarà les cinc setmanes que es necessita pel cap baix per canviar la llei i fer-la més durament efectiva per no continuar fent estralls.

Els experts sanitaris fa uns dies que demanen aturar l’activitat quinze dies. També van sol·licitar molt abans d’aquest dimecres -just abans del cap de setmana passat ho haurien dit- que es confinés tota l’Escola andorrana de secundària d’Encamp. No estava clar què hi passava. Però allà hi havia un focus anormal. Calia aturar-lo. Els dies són or per aturar aquesta malaltia i això ho té clar, en principi, el ministre Martínez Benazet que aquest divendres en la mateixa compareixença posterior a la seva reunió amb parlamentaris tant ha parlat de confinar si l’índex de reproducció del virus supera el 2 com de no confinar encara que s’hi arribi. És clar que hi ha altres variables que cal tenir en compte abans de prendre la decisió. Quina? L’econòmica.

El ministre de Salut, JoanMartínez Benazet, es disposa a informar de les dades sanitàries.

Relacionat

Més mà dura amb les sancions per evitar un confinament total que sanitàriament caldria

Però el sol fet que el ministre, de mutu propi, no pas forçat pels periodistes, hagi posat el terme confinament total sobre la taula ha aixecat l’alerta. La situació sanitària és crítica. I aquest cap de setmana, en principi, milers de turistes creuaran la frontera. Dues vegades. Per entrar al Principat i per sortir-ne en un termini d’entre 24 i 74 hores com a màxim. Entre les paraules del ministre i l’intent d’aclariment posterior del Govern l’únic que s’ha generat, més encara, és psicosi. I moltes empreses, especialment aquelles que ja estaven febles o aquelles que integren algun dels sectors molt sensibles per culpa del coronavirus, ja han activat mesures per aprimar les seves plantilles. Amb el cost social que això suposarà.

Si aquest cap de setmana el tema sanitari es desmarxa, encara que Govern digui que no ho ha posat sobre la taula, el confinament no trigarà en arribar. Quan? Aquest és el dubte

Al carrer ja no hi ha aquella solidaritat de complir. Ho saben també a Prat de la Creu. O ho haurien de saber. El Govern assegura que vol evitar a tota costa el confinament total. És el missatge que ha passat, per exemple, als responsables parlamentaris. Per això cal mà dur. Però el que cal és el temps que el virus no dóna per intentar revertir la situació. Si aquest cap de setmana el tema sanitari es desmarxa, encara que Govern digui que no ho ha posat sobre la taula, el confinament no trigarà en arribar. Quan? Aquest és el dubte. Immediatament després del cap de setmana llarg espanyol? Si la situació està desmanegada no hi haurà més remei. Deu dies i enllaçar amb la setmana de vacances escolars de Tot Sants? És un escenari.

Si la situació no es dispara encara més per malament, el més plausible seria que al tomb del cap de setmana vinent (16-17-18 d’octubre) es prenguin decisions. El 18 finalitzen les mesures que van entrar en vigor aquest dijous. I serà aquells dies quan se sabrà la incidència real que hagin tingut aquestes restriccions (les dels bars, per dir-ho així) i, també, l’impacte víric que haurà tingut l’allau de turisme que haurà entrat aquest cap de setmana, el de la Hispanitat, que sí que esdevé pont, per exemple, a la comunitat valenciana. En qualsevol cas, qualsevol confinament plausible, si s’acabés decretant, hores d’ara cal situar-lo durant la segona quinzena d’aquest mes.

Quinze dies és el que diu l’estudi del qual disposa Salut que es necessita per revertir l’actual situació desenfrenada. Quinze dies més de tancament són el que no podrien aguantar, d’entrada, molts petits negocis. Aquesta és la lluita. Aquest és el dilema. Aquest és el motiu que es plantegi un eventual confinament i després es negui rotundament. En qualsevol cas, el que és clar és que hi ha empresaris que estan preparant la paperassa per a sol·licitar ERTOs i, en el pitjor dels casos, començar a acomiadar personal.

Comentaris (14)

Trending