Més mà dura amb les sancions per evitar un confinament total que sanitàriament caldria

Govern i Consell General es posen a treballar d’urgència per poder agilitzar les multes pels qui no compleixin les mesures anti-Covid davant la situació “límit” descrita pel ministre de Salut, que ha reportat dades d’una incidència vírica brutal

El ministre de Salut, JoanMartínez Benazet, es disposa a informar de les dades sanitàries.
El ministre de Salut, JoanMartínez Benazet, es disposa a informar de les dades sanitàries. Toni Solanelles

Si només comptés la salut, Andorra estaria ara mateix totalment confinada. “Ens hi va la pell i ens hi va l’economia”, ha deixat clar el ministre Joan Martínez Benazet, que ha reportat unes dades “límit” o de “situació crítica”. Els indicadors més temuts estan molt per sobre de qualsevol dada que ja seria considerada alarmant. I com que es vol evitar el confinament a tota costa —tot i que el titular de Salut ha alertat que pot ser-hi—, Govern i Consell General posen mans a l’obra per poder endurir el marc sancionador. Perquè les multes, potser no més altes, però sí que puguin ser més efectives.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha comparegut per fer una actualització de les dades visiblement preocupat i fins i tot contrariat tot i deixant clar que ell és una persona optimista de mena. Però el fet que ara mateix l’índex de reproducció (RHO) estigui a l’1,9 -un contagiat n’infecta dos- i el de rebrot que hauria d’estar a tot estirar a 100 sigui a Andorra de 2.188 han portat el titular ministerial a fer un advertiment seriós malgrat que ha vingut a dir que no es preveu que dimecres que ve es decreti el confinament. Però no es pot descartar.

Dimecres, això sí, si les mesures més restrictives en vigor des de primera hora de dijous estan funcionant, els indicadors en relació amb la malaltia s’haurien d’haver estabilitzat i fins i tot començat a baixar. En cas contrari no hi haurà gaire més sortides que tornar a tancar després d’un estiu amb un relaxament excessiu. A tots nivells: ciutadans i administracions van donar per fet que després de l’èxit en la resolució de la primera onada, ja res podria ser igual d’impactant. I ara ho està sent tot i que sortosament la pressió hospitalària no és la que havia estat. Però va pujant.

Martínez Benazet ha assegurat que no s’està assenyalant els bars, ha mostrat la seva empatia cap a aquest sector empresarial i ha tornat a insistir que cal comportar-se bé per les bones perquè “hem d’aconseguir entre tots abaixar aquesta taxa de reproducció”. Cert que ha enviat retrets a aquells que compleixen les mesures, que no segueixen el confinament. Però públicament el seu to mirava de ser el màxim de conciliador possible amb la ciutadania perquè “no m’agrada parlar de sancions; m’agrada parlar de coresponsabilitat” i perquè, sense descartar un possible confinament, “si afectem de forma molt més important l’economia això tindrà unes conseqüències sobre la societat. Tenir l’economia malament afecta la salut de les persones”, ha asseverat.

Les sancions no serien més dures que ara. Però sí d’una immediatesa major. La idea, que Martínez Benazet ha mirat d’evitar de reconèixer públicament, és que si hi ha algú que no compleixi se’l pugui sancionar al moment. Fins i tot tancant un establiment que hagi incorregut en una flagrant contravenció d’una norma anti-Covid

Amb un confinament total sobre la taula, abans d’un estat d’alarma s’ha encomanat als grups parlamentaris treballar d’urgència, que no pas per la via parlamentària d’urgència, perquè pel cas no es pot, en una nova modificació de la Llei de Seguretat Pública que faciliti la imposició de multes. Les sancions no serien més dures que ara. Però sí d’una immediatesa major. La idea, que Martínez Benazet ha mirat d’evitar de reconèixer públicament, és que si hi ha algú que no compleixi se’l pugui sancionar al moment. Fins i tot tancant un establiment que hagi incorregut en una flagrant contravenció d’una norma anti-Covid.

En això es posen a treballar tant el Govern com els grups parlamentaris per tenir eines per fer complir, ara per les males, a aquells que no fan cas, suposadament “per cansament” de les mesures. I és que, això sí que ho ha dit Martínez Benazet, “si no reaccionem, tindrem un desastre aquest hivern”. El ministre ha reconegut que no sap veure quin és el comportament social que en pocs dies ha tombat la truita i que d’una situació aparentment controlada s’ha passat a un descontrol absolut. Total. De fet, fins i tot els experts de Salut Pública del seu ministeri haurien demanat ja un tancament de deu o quinze dies.

Martínez Benazet s’ha continuat aferrant en públic al fet que “crec que amb aquests mesures hem de veure un canvi”. I que “dimecres hem de tenir unes xifres millors”. Ha defensat les mesures sectorials respecte els bars no per la conducta dels empresaris -no hi ha contagis entre el personal, ha garantit- sinó per la manera de fer dels clients. “L’èxit  el que evitarà confinar-nos és que s’estabilitzi l’índex de reproducció”. Més encara: “Per sobre de 2 (estem a 1,9) obligaria a fer un confinament.”  Però “arribar al 2 no indica confinament”, ha asseverat també. La pressió que té el ministre és brutal. L’equilibri entre salut i economia és tan perillós com la Covid. Andorra transita ara mateix per la corda fluixa.

Comentaris (16)

Trending