L’alimentació s’ha encarit un 13,3% el darrer any

L’IPC de maig es confirma en el 4,9%, mantenint la tendència a la moderació dels darrers mesos gràcies a la davallada de preus dels carburants, però la resta de grups segueixen encara amb variacions interanuals força elevades

Aliments exposats a un centre comercial.
Aliments exposats a un centre comercial. Altaveu

La inflació continua encara molt elevada, però es va moderant, a poc a poc. Ho fa gràcies especialment a la davallada dels carburants. Maig es va tancar, tal com s’havia avançat, amb una dada del 4,9%, el que suposa mig punt per sota de la dada d’un mes enrere (5,4% a l’abril). Malgrat això, la IPC subjacent -el que no té en compte els productes energètics i els frescos- encara és alt (6,1%). I el que és més preocupant. El grup de productes on més s’han disparat els preus el darrer any és l’alimentació, amb un 13,3%.

Estadística ha oficialitzat aquest dilluns la dada oficial de l’IPC a finals de maig. En aquest cas, es manté la xifra que va donar de forma avançada ara fa unes setmanes: 4,9%. Així doncs, segueix sent més elevada del que seria desitjable, però es confirma la tendència a anar moderant-se a poc a poc que s’ha constat des d’inicis d’any. A l’abril la inflació interanual tancava en un 5,4% i, per tant, ha davallat cinc dècimes. La variació mensual ha estat del 0,2%, inferior a la que es va donar el mateix mes del 2022 -llavors en ple impacte de les conseqüències econòmiques de l’esclat de la guerra a Ucraïna.

La dada suposa un descens de cinc dècimes en comparació amb l’IPC amb què es va tancar el mes d’abril, que era del 5,4%

Justament, cal recordar que llavors els productes que provocaven un augment de preus eren els carburants. En canvi, ara contribueixen a la seva moderació. La baixada de tarifes dels darrers mesos ajuda a disminuir un dels grups claus a l’hora de calcular la inflació: el del transport (-4%). Per tant, és clau per compensar una situació encara de preus a l’alça que gairebé és generalitzada a la resta de grups.

Especialment en l’alimentació. Al maig, aquests productes encara pateixen una inflació interanual del 13,3%. La bona notícia és que sembla que, a poc a poc, aquesta tendència es va frenant des que, al març, va assolir el seu moment àlgid, amb un increment interanual del 16,3%. Caldrà veure el comportament dels pròxims mesos per constatar si, efectivament, aquesta moderació es manté. Altres grups que presenten fortes pujades són els mobles i estris per a la llar (10,2%), les begudes alcohòliques i el tabac (8%), l’esbarjo i els espectacles (6,8%) i l’hoteleria i la restauració (+6%).

L’impacte dels carburants a l’hora de moderar l’IPC es constata si s’analitza la dada de la inflació subjacent. És a dir, aquella que es calcula sense tenir en compte el preu dels productes petroliers i dels frescos, amb una volatilitat més gran. I es pot comprovar que aquesta és més elevada: 6,1%, encara amb una variació mensual forta (+0,6%).

La dada de l’IPC andorrana se situa per sobre de la registrada a Espanya, on l’excepció ibèrica ha contribuït a relaxar encara més els preus de l’energia. Al maig, van tancar amb un 3,2%. En canvi, és més baixa que la que es dona a França, que és del 5,1%.

Documents

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending