Alguns fiscalistes proposen un registre de la propietat de pisos buits i forçar-ne la regularització

Consideren que aquesta mesura podria generar “certa por als propietaris” i acabar posant-los al mercat de lloguer

Vista de blocs de pisos a Escaldes-Engordany.
Vista de blocs de pisos a Escaldes-Engordany. M. P.

Govern té constància que hi ha prop de 3.000 pisos buits, és a dir que no tenen consum d’electricitat. Ara bé cal analitzar perquè aquests immobles estan tancats. Alguns fiscalistes proposen que “de la mateixa manera que els comptes bancaris estan subjectes a l’intercanvi automàtic d’informació, els béns dels no residents al Principat s’incorporin en un registre de la propietat d’accés públic”. Això, diuen, “pot generar por i forçar als propietaris a regularitzar-los o a vendre”.

S’ha parlat molt que els pisos buits podrien solucionar, si més no, de manera parcial la manca de pisos de lloguer. Primer es va quantificar en uns 6.000 i Govern el passat mes d’agost va rebaixar l’expectativa a prop de 3.000. Aquests són els que no tenen consum energètic. Ara bé, cal saber per quins motius estan tancats i quants podrien ser de ciutadans espanyols que no els tenen regularitzats en el seu país d’origen. Fiscalistes expliquen que fa dos anys la Unió Europea va declarar nul el model 720 i ara tenen una finestra per regularitzar aquests immobles “en termes molt bons”.

Alguns dels assessors fiscals advoquen per una solució per intentar forçar a legalitzar la situació o a vendre el bé immoble. Apunten que “de la mateixa forma que els comptes bancaris estan subjectes a intercanvi automàtic d’informació, els habitatges dels no residents al país haurien d’estar llistats”. En aquest sentit, proposen que “s’incorporin en un registre de la propietat d’accés públic i això podria generar certa por i els obligaria a prendre una decisió amb l’objectiu que es puguin posar al mercat de lloguer”.

Aquesta posició, però no és la de l’Associació d’Assessors Tributaris i Fiscals. Els experts consultats aposten per crear una borsa d’habitatges i que l’Estat garanteixi el pagament de les mensualitats als propietaris, així com la gestió i el manteniment. Creuen que alguns preferirien guanyar menys, però amb una seguretat de cobrament garantida.

Etiquetes

Comentaris (34)

Trending