L’Agia diu que el problema de l’habitatge dels temporers se soluciona compartint habitació

Els immobiliaris alerten que reduir l’edificabilitat potser és una solució ambiental però no per fer disminuir el preu dels pisos

Aparador d'una immobiliària.
Aparador d'una immobiliària. ARXIU

L’arribada de temporers per a l’hivern sumat a una llarga problemàtica amb l’habitatge no dóna bons resultats. Des del Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris (Agia) en són ben conscients i reben nombroses demandes. També saben que la solució no és fàcil, i admeten que ha de passar, en la majoria de casos, per compartir habitació. Així mateix, i en un altre ordre de coses, alerten que reduir l’edificabilitat és una solució més ambiental que no pas per fer disminuir el preu dels pisos.

Poder allotjar els temporers i que trobin un pis on poder quedar-se durant únicament uns mesos a l’any, a més de tenir un preu relativament assequible, és impossible actualment. El president de l’Agia, Gerard Caselles, afirma que tenen nombroses consultes cada dia al respecte. També en són conscients i saben que la solució passa per compartir habitació entre diverses persones. L’únic que demanen, si aquesta és l’opció que s’escull, és que es respecti el contracte i el que s’inclou al certificat d’habitabilitat sobre el màxim d’habitants que pot tenir el pis.

El problema que comporta aquesta solució és tenir respectar el límit i el que s’inclou al certificat, “sense arribar a ser ‘pisos patera’”, assenyala Caselles. Això, però, és molt difícil de controlar i des de l’Agia no tenen cap mecanisme concret, és una feina que acaba recaient, en certa manera, sobre l’entorn dels edificis. “Els mateixos contractes ja parlen que no es pot rellogar l’habitatge, però és difícil de controlar quan tenen un amic i deixen una habitació per la temporada”, explica Caselles, “mentre no es passi el que es permet i que tinguin un lloc on descansar, no hauria de passar res”.

Les demandes per part dels temporers són abundants i diàries. L’oferta, però, és nul·la. No es tracta ja tan sols d’un tema econòmic, sinó que les immobiliàries no tenen pisos per llogar. “Tenim molt poca oferta, molt poques coses a oferir”, assenyala Caselles. També explica el president de l’Agia que moltes estacions allotgen ells mateixos a través d’hotel, “però nosaltres no podem satisfer la demanda perquè no tenim producte”. A més, moltes de les reserves de pisos es fan per telèfon i des del setembre, per assegurar-se tenir habitatge quan arribin al país.

REDUIR L’EDIFICABILITAT: SOLUCIÓ AMBIENTAL SÍ, ECONÒMICA NO

Caselles també s’ha pronunciat respecte a la solució plantejada pels arquitectes de reduir la superfície edificable per reactivar el mercat. En aquest sentit, el president de l’Agia ha assenyalat que “el que farem serà encarir el producte”. Ha explicat que “en un moment en què a Andorra el que tenim és una falta de producte amb una demanda creixen i, a més a més, reduïm l’oferta, l’únic que fem és encarir encara més”. Com a solució ambiental sí que ho considera positiu, “si el que es pretén són altres coses, com regular les sobrecàrregues en el territori, això són altres qüestions”.

 

Comentaris (42)

Trending