Afectació “residual”, per ara, a Andorra d’una vaga de transport que va a més a Espanya

Els distribuïdors garanteixen el subministrament de productes amb comptades excepcions, en part gràcies a l’estoc acumulat la setmana passada, però s’admet que se segueix l’evolució de l’aturada amb inquietud

Productes exposats als prestatges d'un centre comercial del país.
Productes exposats als prestatges d'un centre comercial del país. T. S.

Segona setmana de vaga de part dels transportistes a Espanya i la situació, ara per ara, no sembla pas albirar el final. Al contrari, tot s’ha complicat més després que algunes patronals hagin decidit sumar-se a la protesta. Per ara, a Andorra l’afectació està sent residual. Els distribuïdors d’alimentació apunten que, de moment, l’abastiment de gairebé tots els productes està garantit. No obstant això, també cal veure si finalment, com s’ha anunciat, hi ha empreses que aturen producció i quina és l’evolució del conflicte.

El que està clar és que l’anunci fet pel govern espanyol de destinar fins a 500 milions d’euros en bonificacions per al sector no ha acabat de convèncer ni aquells camioners que ja estaven en vaga ni a altres entitats. De fet, tres patronals que, fins ara, no secundaven l’aturada, ara ho fan: Fenadismer, Fetransa i Feintra. Alguna d’elles ja agrupen un nombre important de vehicles i, per tant, l’impacte de les accions reivindicatives pot anar a més en els pròxims dies.

Prestatge d'un supermercat del país on es limita la compra d'ampolles d'oli de gira-sol.

Relacionat

Els distribuïdors alimentaris incrementen l’estoc davant l’amenaça de vaga del transport a Espanya

Aquest dimarts es complia el novè dia de mobilització i el que està clar és que, a Espanya, efectes està tenint. De fet, des d’un altre sector, l’agroalimentari, ha llançat l’alarma. El problema ja no és només que el que produeixen pugui no arribar als mercats o a les botigues, que també. A més, hi ha fàbriques que no reben les matèries primeres necessàries per produir. Algunes ja han avisat que, si no se soluciona la situació, potser hauran d’aturar l’activitat. És el cas de Danone, amb quatre factories, o de la planta d’Estrella Galicia.

La por a una manca d’abastiment també ha provocat al país veí del sud la desaparició de productes claus dels supermercats. És el cas de la llet però també, en segons quins establiments, també d’altres matèries de primera necessitat. Per ara, però, a Andorra la realitat és diferents. Als centres comercials, amb l’excepció de l’oli de gira-sol -per un motiu més vinculat a la guerra a Ucraïna-, de moment, no hi ha mancances.

Fonts del sector han apuntat que, en primer lloc, hi ajuda el fet que la setmana passada, en previsió, es van fer comandes més elevades de les habituals. L’objectiu era tenir estoc per si la situació empitjorava. De moment, però, es manté la tranquil·litat. Des d’una de les distribuïdores s’explicava a Altaveu que “tenim 50 o 60 proveïdors i, per ara, només un ens ha notificat que aquesta setmana no ens pot enviar la comanda”. En aquest cas, és Pepsico, responsable de la marca de patates ‘Lays’ i el motiu és “la manca de transportistes”. Malgrat això, l’estoc demanat ara fa uns dies permet superar la falta de comanda.

Una prestatgeria d'un centre comercial amb ben pocs productes.

Relacionat

Allau de compradors als centres comercials per por a la possible vaga del transport a Espanya

De moment, doncs, l’impacte que la vaga del transport a Espanya està tenint al Principat és “dispers”, segons les fonts consultades. Un altre tema que sí que s’ha notat és, per exemple, el fet que no ha estat possible proveir-se de fruita o verdura provinent de l’horta de Múrcia. Tot i això, aquests productes sí que arriben d’altres destinacions via Mercabarna. “La gran majoria de coses les tenim. Hi  ha, per ara, poca incidència en global”, s’ha apuntat des del sector.

Sobre el possible tancament de factories, s’apunta que l’afectació dependrà del tipus de producte. En el cas de Danone, per exemple, s’entén que els establiments podrien demanar-los a França. Si, en canvi, només es fabriquen a Espanya, la manca d’abastiment serà un fet.

En tot cas, el sector de la distribució alimentària mira de reüll el que succeeix a Espanya. S’és conscient que si la vaga acaba involucrant més camioners o si les accions reivindicatives s’intensifiquen l’afectació fins ara escassa al país pot anar a més. També s’apunta, però, que en el cas d’Andorra sempre hi ha l’alternativa francesa, en cas de necessitat i, per tant, es confia que en cap cas es produirà una manca d’abastiment excessivament preocupant.

Comentaris (1)

Trending