DA dóna "suport i plena confiança" al cònsol menor d'Escaldes i arremet contra l'actitud liberal

Comentaris

DA dóna \"suport i plena confiança\" al cònsol menor d\'Escaldes i arremet contra l\'actitud liberal
DA dóna \"suport i plena confiança\" al cònsol menor d\'Escaldes i arremet contra l\'actitud liberal

La majoria demòcrata del comú d’Escaldes-Engordany ha donat “el seu suport” i ha mostrat “l’absoluta i plena confiança per la gran tasca” que està duent a terme el cònsol menor escaldenc, Marc Calvet. El mandatari comunal ha posat el càrrec a disposició dels seus companys de corporació després que el comitè parroquial de Liberals d’Andorra a Escaldes n’ha exigit aquest migdia la dimissió. Marc Calvet està processat des de fa gairebé un any per la suposada comissió d’un delicte major de calúmnia i dos delictes menors d’injúria i difamació. 

La ‘víctima’ de l’atemptat contra l’honor seria l’empresari hoteler escaldenc Ramon Canut. Calvet està pendent de judici davant el Tribunal de Corts i com sol ser fórmula habitual, en l’aute pel qual se’l processava, el 29 de febrer de l’any passat, el tribunal acordava en el mateix moment la llibertat provisional del processat. La direcció de Demòcrates per Andorra (DA) ha lamentat “la utilització política d’aquest fet” que a parer seu n’estaria fent el principal partit de l’oposició, disposat a “desgastar els nostres càrrecs electes i no pas per contraposar idees”. 

La cònsol major d’Escaldes, Trini Marín, i el secretari general de DA, Èric Jover, han comparegut aquesta tarda per defensa a pany i forrellat Marc Calvet i, per contra, per fer un dur atac al tarannà i el posicionament polític dels liberals. Marín ha arribat a reiterar “la seva innocència”, en referència al fet de deslligar el cònsol menor dels delictes pels quals està processat i Jover ha destacat el fet que el ministeri fiscal no només no culpa Calvet si no que ha demanat l’arxiu de la causa. La cònsol major, a més a més, ha recordat que l’actuació suposada que hauria portat el Tribunal de Corts a processar-lo “no té res a veure amb les tasques que ell desenvolupa com a cònsol les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any”. “És una qüestió personal i al marge de la corporació”, ha insistit Marín, que ha explicat que el cònsol menor els ha mantingut sempre informats de l’evolució del cas.

L’Altaveu va publicar fa unes setmanes que Calvet estava pendent de judici després que el Tribunal de Corts així ho hagués acordat després de considerar, contra el criteri de la fiscalia, que hi havia elements més que suficients per pensar que el cònsol menor d’Escaldes hauria estat l’autor d’un comentari fet en l’edició digital d’un diari del país que contenia elements que atemptaven contra l’honor de Canut. Arran de la querella contra persona desconeguda interposada per l’empresari, es va acabar aclarint que el comentari s’havia enviat des d’un dispositiu connectat a la wifi associada a la línia telefònica del despatx professional (arquitectura) del cònsol menor. Una wifi que no era pública perquè calia una contrasenya per accedir-hi. 

El tribunal presidit per Josep Maria Pijuan té en compte que en el moment que va aparèixer el comentari, que acusava Canut d’haver-se aprofitat del càrrec quan havia estat conseller al comú escaldenc, hi havia una forta polèmica entre la corporació escaldenca i un grup de ciutadans de la parròquia que s’oposaven a la conversió de l’avinguda Carlemany en zona per a vianants. Canut no demana una condemna usual. Vol que se’l condemni a reconèixer que va ser l’autor del missatge i poca cosa més. Però que se’l condemni. Marc Calvet ha negat sempre haver escrit aquell comentari i ha recordat que en el moment que es va penjar el missatge ell no era al despatx. I que disposa de testimonis per acreditar-ho. El Tribunal de Corts també rebat aquest argument recordant que entre que s’envia el comentari i efectivament es publica poden passar minuts o fins i tot hores.

Posicionament polític

Diversos integrants de la majoria comunal demòcrata escaldenca i alguns càrrecs orgànics de la formació taronja han estat presents a la compareixença de Marín i Jover. Ha estat el ministre d’Educació i secretari general de DA qui ha portat la veu cantant quant al posicionament de la formació a nivell global i, especialment, a l’hora d’atacar els liberals. Ha arribat a afirmar que un comunicat demanant la dimissió d’un càrrec processat fa un flac favor a la democràcia. I que estaria bé no amplificar qüestions com aquestes. Un clar atac a la llibertat d’expressió el formulat per Jover, que com sol ser habitual ha lloat les virtuts de la majoria de polítics (es referia especialment encara que sense dir-ho obertament als demòcrates) per contraposar-ho a l’actuació del principal partit de l’oposició.

El secretari general de DA ha assegurat que la petició de dimissió no els havia agafat de sorpresa. I ha lamentat que Liberals hagi agafat “aquesta derivada d’anar contra els nostres càrrecs electes i no atacar els programes polítics. Considerem que això és trist. La discrepància política l’hauríem de viure des dels projectes i no amb aquests atacs”. Jover ha destacat la coincidència amb el fet que el president del comitè local escaldenc de Liberals és l’advocat Alfons Clavera, que al seu torn també signa a Andorra la querella contra Jordi Cinca. Sorneguerament, el secretari general de DA ha afirmat que està convençut que “és una casualitat”, però en tot cas ho ha remarcat. Jover també ha ressaltat que mai es va dir, com deixava a entendre Liberals, que un càrrec polític ha de dimitir si mai és processat. Ha aclarit, amb raó, que va ser estrictament Jordi Cinca qui va garantir que si és processat en el ‘cas Orfund’ ell plegarà. I va ser Cinca qui va deixar entreveure que el seu parer personal és que qualsevol altre càrrec que fos processat hauria de fer el mateix.

Jover ha destacat la feina feta pel comú d’Escaldes i pel cònsol menor en particular (Trini Marín ha remarcat en algunes ocasions que el 2015, quan ja havien succeït els fets pels quals ha estat processat Marc Calvet, DA va guanyar per majoria absoluta en les comunals escaldenques). El secretari general de DA no ha defensat en cap moment que Calvet sigui innocent d’allò que se l’acusa. S’ha limitat a descriure, més o menys, l’evolució jurídica del cas i, això sí, ha remarcat que els càrrecs polítics “hem de brillar per la nostra honestedat i ser models”, però, també, sense oblidar que “som persones i hem de responsabilitzar-nos dels nostres actes”.

I abans de parlar en genèric del fet que “tenim una classe política que no és comparable amb casuístiques de països propers”, ha comminat Marc Calvet a “continuar treballant i impulsant una parròquia en què s’ha fet una excel·lent tasca”. Alhora, ha remarcat que DA “té projecte per dies” i que amb atacs com el que considera que és el comunicat de Liberals demanant la dimissió del cònsol escaldenc per trobar-se processat “no ens frenaran els nostres projectes”.

Fotografies: ANA

Liberals exigia la dimissió "immediata i irrevocable"

El comitè parroquial de Liberals d’Andorra a Escaldes-Engordany havia exigit aquest dimecres al migdia “la dimissió immediata i irrevocable del cònsol menor” de la parròquia “per presumptament no tenir els valors morals ni ètics per merèixer ostentar un càrrec públic”. La formació liberal ha demanat a través d’un comunicat “la dimissió voluntària, immediata i irrevocable del cònsol menor d’Escaldes-Engordany per evitar la possibilitat que una autoritat andorrana sigui condemnada pel Tribunal de Corts” i “en el cas inesperat” que Marc Calvet “no dimiteixi voluntàriament, demanem públicament a l’executiva nacional de Demòcrates per Andorra -òrgan màxim del partit que dóna suport a l’actual majoria de Govern-, i al consell de comú d’Escaldes-Engordany, amb majoria de consellers de Demòcrates per Andorra, exigeixin de manera immediata la seva irrevocable dimissió”. En el comunicat, Liberals explica què els motiva a exigir la dimissió de Calvet. I té a veure amb la posició recentment mantinguda pel ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, en relació a l’admissió a tràmit d’una querella en contra seva pel ‘cas Orfund’. En aquest sentit, el comunicat de la formació liberal explica que “les raons en què fonamentem el nostre posicionament polític són precisament les mateixes expressades pel Govern d’Andorra en comunicat de premsa i ratificades posteriorment pel portaveu oficial de Govern, fa unes setmanes, en considerar que quan es decreta el processament d’una autoritat aquesta ha de dimitir de manera immediata”. I en el mateix comunicat, Liberals continua explicant: “L’acord del Govern d’Andorra fet públic en comunicat oficial afirma que en cas d’investigació l’autoritat no ha de dimitir fins que l’instructor acordi aute de processament, però que un cop sigui dictat el processament la dimissió ha de ser immediata i irrevocable. Els drets a l’honor, a la intimitat i a la pròpia imatge són drets fonamentals protegits per la Constitució Andorrana, i en conseqüència cap autoritat pública pot estar ocupant legítimament el seu càrrec estant encausada i processada per haver infringit suposadament els drets fonamentals que protegeix la nostra Carta Magna.”

 

Comentaris

Trending