L'opera ‘La Val d'Andorre’ torna a un escenari després de 150 anys d'absència

Andorra Lírica recupera el muntatge els pròxims dies 12 i 13, en un esforç que la soprano Jonaina Salvador defineix com "faraònic" i "titànic"

Comentaris

Jonaina Salvador, Mireia Codina i Jofre Belles durant la presentació de 'La Val d'Andorre'
Jonaina Salvador, Mireia Codina i Jofre Belles durant la presentació de 'La Val d'Andorre' B.N.

Andorra Lírica ha presentat l'òpera còmica 'La Val d'Andorre' com la gran oportunitat per escoltar-la per primera vegada de manera íntegra des de fa 150 anys. La soprano, Joaina Salvador ha qualificat el treball de recuperació de "titànic" i "faraònic". L'òpera es representarà els pròxims dies 12 i 13  al Centre Cultural i de Congressos Lauredià.

'La Val d'Andorre' obre la setena temporada d'Andorra Lírica i és la sevà vint-i-unena de les seves produccions que han reunit 9.000 espectadors. L'òpera consta de tres actes i tindrà un toc tradicional combinant amb la modernitat d'una escenografia digital aèria amb imatges de la Rabassa i de les ruïnes de la Margineda. Joanina Salvador ha reconegut que és una proposta molt densa i molt complicada per portar a l'escenari.

El director d'escena i dramaturgia, Jofre Belles espera que la recuperació de l'òpera permeti que es pugui representar en altres països, un cop ja s'ha pogut recopilar un material difícil de trobar. Ha destacat que “hem aconseguit poder representar el text a través de dues actrius que ens ajudarà a entendre la trama perquè és força complicada”. El text és en català i les parts cantades en francès estaran subtitulades també en català.

Jonaina Salvador en una anterior òpera.

Relacionat

Òpera en gran format

Salvador i Belles ha subratllat les dificultats per adaptar el llibret i la complexitat del muntatge, encara amb més dificultat que el de 'La viuda alegre'. L'òpera còmica 'La Val d'Andorre' es va estrenar el 1848. Va tenir molt d’èxit i fins i tot se’n va fer un gira per Europa (Alemanya, Anglaterra i Espanya) i també una sarsuela. El 1869 es va tornar a representar per darrer cop fins aquest proper cap de setmana en què es podrà tornar a veure a l’Auditori Claror. La producció es representarà amb el 100% d'aforament disponible.

Comentaris

Trending