Òpera en gran format

'La Vall d'Andorra’, del francès Jacques Fromental Halévy, s'estrenarà el 12 i 13 de febrer a l'Auditori Claror, en l’inici de la setena temporada que organitza Andorra Lírica

Comentaris

L’òpera ‘La Vall d'Andorra’, del francès Jacques Fromental Halévy, s'estrenarà el 12 i 13 de febrer a l'Auditori Claror, en l’inici de la setena temporada que organitza Andorra Lírica. És la seva proposta més agosarada perquè es necessiten una dotzena de solistes i perquè fa anys que no es representa i els intèrprets no la tenen al repertori. El projecte s’ha fraguat des de fa sis anys.

‘La Vall d’Andorra’, tot i l’èxit que va tenir en la seva estrena hauria caigut totalment en l’oblit si l’any 2001 en el concert de Nadal de l’ONCA i els Petits Cantors no s’haguessin cantat les deu escenes del tercer acte, o que el llibret no s’hagués editat amb motiu del 20è aniversari  (1996) de la notaria Marc Vila Riba. El baix baríton espanyol Andrés Jiménez en va cantar el 3 gener del 2017 a l’església de Sant Esteve d’Andorra la Vella, la versió en castellà de la cançó del cabrer, la peça més popular. Andorra Lírica va intentar recuperar l’òpera còmica el 2016 però no ha estat fins ara que la podrà representar  a causa de la seva complexitat. Tant l’òpera, mentre es va interpretar, com el disc van fer que la Vall d’Andorra fos més coneguda entre la burgesia del segle XIX i XX.

Va ser un dels més grans èxits de Jacques Fromental Halévy amb 165 representacions des de la seva estrena l’any 1848 a l’Opéra-Comique de París amb el paper principal a càrrec de Charles-Amable Battaille. L’única òpera d’aquest gènere musical que porta el nom d’Andorra Va ser traduïda a l'alemany i representada l'any 1849 a Leipzig i el 1850 va arribar a Anglaterra. A Madrid es va estrenar al Teatro Circo el 5 de novembre de 1852, amb el compositor Joaquín Gaztambide i el llibretista Luis de Olona.

És una obra d'ambientació rural i tema amorós

Es tracta d´una sarsuela d´ambientació rural i tema amorós. El protagonisme el pren una noia òrfena, Rosa de Maig, que treballa al servei d’una grangera rica anomenada Teresa. Una altra noia, Jordina, jove pagesa, completa el trio de personatges femenins d’aquesta obra. Totes tres estan enamorades del caçador Esteve (Stéphane), que està enamorat, però, de la Rosa. L’únic que coneix el cor i els secrets de tots és el vell cabrer, Jaume Sincer, i és ell qui es preocupa pels joves amants. Com que Rosa és pobra, el vell cabrer ha reunit un dot per a ella.

Arriba de sobte un reclutador de l’exèrcit a reclamar quinze soldats que li ha de lliurar la república d’Andorra per a l’exèrcit francès i la sort fa recaure en Esteve una de les quintes de soldat. Rosa pren diners de la seva mestressa per comprar la llibertat del seu estimat confiant en el dot que li donarà més tard el vell cabrer. Teresa descobreix el robatori i Rosa, acusada, compareix davant el consell d’ancians que es reuneix a la muntanya per jutjar-la. Rosa podria ser condemnada a mort. Per fortuna intervé el vell cabrer i revela que de fet Rosa és filla de Teresa. Aquesta última reflexiona, li retira la demanda i obté del tribunal el perdó. Ara res no s’oposa a l’amor de Rosa i Esteve.

Jonaina Salvador interpretarà el paper de Georgette 

Jonaina Salvador farà el paper d’una de les tres dones (Georgette) que en aquest drama de regust eminentment romàntic lluiten per l’amor d’Stéphane (Esteve). Aquest rol el representarà Carlo Giachetta. Guillem Forné serà Cindyc i Jana Corominas interpretarà Thérésa. Els ballarins seran de l’Esbart Laurèdia i es comptarà amb actors de l’Institut of The Arts de Barcelona. La direcció musical anirà a càrrec de Riccardo Serenelli.

 ‘La Vall d’Andorra’ es representarà els dies 12 i 13 de febrer a l’Auditori Claror de Sant Julià de Lòria en versió íntegra i en francès. El preu de l’entrada és de 32 euros i de 27 en la venda anticipada per als propietaris del Carnet Jove, els jubilats, els menors de 18 anys i els amics de l’associació Andorra Lírica.

Jonaina Salvador, Mireia Codina i Jofre Belles durant la presentació de 'La Val d'Andorre'

Relacionat

L'opera ‘La Val d'Andorre’ torna a un escenari després de 150 anys d'absència

Comentaris

Trending