Satisfacció continguda al ministeri i entre els promotors del reconeixement de les Festes de l’Ós

Tant des del Cultura com des de les entitats que juntament amb tres municipis de l’Alt Vallespir han impulsat la candidatura que serà inscrita a la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat es vol esperar a l’anunci oficial

Una imatge de l'óssa d'Encamp.
Una imatge de l'óssa d'Encamp. ARXIU

Tant des del ministeri de Cultura com, sobretot, des de Comissió de Festes d’Encamp i l'Associació de Cultura Popular d’Ordino tenen coll avall que les Festes de l’Ós -o de l’óssa en els dos casos del Principat- tindran el reconeixement de la Unesco. Hi ha satisfacció, alegria, il·lusió. Però també contenció. I ni des del departament liderat per Sílvia Riva ni des de cap de les dues entitats no es faran valoracions fins que l’anunci sigui oficial.

Com ja va avançar l’Altaveu, entre dimecres i dijous -encara que podria ser aquest mateix dimarts si s’avança l’ordre del dia com han demanat alguns dels membres del Vallespir que formen part de la mateixa candidatura que els andorrans- la Unesco hauria d’aprovar formalment la inscripció del Ball de l’Óssa d’Encamp i de L’Óssa d’Ordino en la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Ho fa en el marc d’una candidatura binacional amb tres representants francesos: Arles-sur-Tech, Prats de Molló i Sant Llorenç de Cerdans.

Representació de L'Óssa d'Ordino.

Relacionat

La declaració de patrimoni de la humanitat truca a la porta de les ósses d’Ordino i d’Encamp

El veredicte final l’ha d’emetre el Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco en el marc de l’assemblea que s’ha iniciat avui. Però dit comitè ja té des de fa dies un informe d’un òrgan avaluador que és el que veritablement compta. I que en la seva anàlisi de la candidatura de les Festes de l’Ós del Pirineu no dona cap lloc a dubte en relació amb el fet que dites celebracions han de ser reconegudes.

El ministeri pretén fer un anunci a bombo i plateret. Serà, després de les falles, el segon reconeixement universal que rebrà un element de la cultura popular del país, en el marc d’activitats cultural que traspassen les fronteres. S’espera que si no és abans, l’11 de desembre, quan enguany se celebra L’Óssa d’Ordino, hi hagi festa grossa. Serà la primera de les festes dedicades a l’ós, de les cinc que han format la candidatura, que se celebri amb posterioritat al reconeixement de la Unesco.

Comentaris

Trending