La declaració de patrimoni de la humanitat truca a la porta de les ósses d’Ordino i d’Encamp

El Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco es reuneix a partir d’aquest dilluns a Rabat amb un informe previ que ja estableix la inscripció de la candidatura de les Festes de l’Ós promoguda des d’Andorra i el Vallespir

Representació de L'Óssa d'Ordino.
Representació de L'Óssa d'Ordino. ARXIU / JOAN TORRES

Molt s’haurien de tòrcer les coses i molts caçadors mal intencionats haurien d’aparèixer entre aquest diumenge i dimecres o dijous per evitar que les Festes de l’Ós del Pirineu, que inclouen les danses d’ósses a Encamp i a Ordino siguin elevades a la categoria de patrimoni de la humanitat. El comitè de la Unesco que ha de decidir la inscripció o no de la candidatura promoguda per Andorra i l’Alt Vallespir -i gairebé mig centenar de propostes més- ja té sobre la taula un informe previ on es dona per feta la declaració patrimonial.

El Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco es reuneix a partir d’aquest dilluns i durant tota la setmana a Rabat. És la dissetena sessió que fa aquest organisme i la que ha de decidir quines propostes passen a engruixir aquest 2022 la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Les Festes de l’Óssa d’Andorra -el Ball de l’Ossa d'Encamp i L’Ossa d’Ordino- tenen tots els números per ser inscrites juntament amb les celebracions de la mateixa naturalesa que es fan a Arles-sur-Tech, Prats de Molló i Sant Llorenç de Cerdans.

Una imatge de l'óssa d'Encamp.
Una imatge de l'óssa d'Encamp.

De fet, les cinc localitats integren una candidatura binacional -la cooperació entre estats està molt ben vista per la Unesco- que va ser presentada el març del 2021 i que aquesta setmana veurà recompensada l’esforç, treball i implicació dels seus promotors, en el cas d’Andorra, la Comissió de Festes d’Encamp i l'Associació de Cultura Popular d’Ordino, més enllà del paraigua del departament de Patrimoni Cultural, que és qui a través de la seva directora, Isabel de la Parte, i en tan què defensa-promoció d’una candidatura d’Estat serà a Rabat com a màxima representant andorrana juntament amb l’ambaixadora Eva Descarrega.

Molt s’haurien de tòrcer les coses, s’ha dit ja, perquè les osses ordinenca i encampada no aconsegueixin el premi. L’òrgan d’avaluació que ha d’informar de manera prèvia el comitè que ha d’adoptar formalment la decisió ja ha emès el seu informe. Hi consten prop de mig centenar de propostes, de tots els racons del món. Des del toc manual de campanes espanyol a l’apicultura eslovena passant per la fabricació i el joc de l’oud a L’Iran, la cultura del pa baguette a França o una dansa de màscares (telchum) a Corea. O la tradició del te a la Xina.

Les Festes de l’Óssa d’Andorra -el Ball de l’Ossa d'Encamp i L’Ossa d’Ordino- tenen tots els números per ser inscrites juntament amb les celebracions de la mateixa naturalesa que es fan a Arles-sur-Tech, Prats de Molló i Sant Llorenç de Cerdans; la decisió probablement s’anunciarà entre dimecres i dijous

L’informa proposa inscriure les Festes de l’Ós del Pirineu a la llista del patrimoni de la humanitat alhora que “anima els estats part a planificar i aplicar més mesures conjuntes de salvaguarda per a l’element”. L’òrgan avaluador analitza l’expedient que se li va transmetre i, entre altres coses, recorda que la festivitat, que “simbolitza la relació entre l’home i la natura”, “se celebra en diferents famílies i pobles, i té un aspecte de crítica social i sàtira. Aquest element prové d'una llegenda i està associat a pràctiques culturals com la llengua, la música i la dansa. Aquest element és coherent amb els instruments internacionals de drets humans i promou el respecte mutu entre generacions”.

L’informe, que ressalta les inscripcions nacionals que ja ostenten les respectives festes, destaquen el component bonacional de la candidatura i el fet que això hagi forçat a mantenir trobades, reunions, a fer activitats i trobades en els diferents territoris implicats. I s’emfatitza tot el treball fet a nivell social tant al Vallespir com a Andorra. L’òrgan avaluador considera que el fet de reconèixer les festes amb la distinció de patrimoni immaterial en l’àmbit local “contribuirà a potenciar les pràctiques del patrimoni cultural immaterial -en particular les vinculades a la natura- de les muntanyes i valls dels Pirineus”.

“A nivell nacional, la inscripció -manté l’informe- ajudarà a conscienciar el públic en general sobre la importància de salvaguardar les pràctiques socials, els rituals i les festes a Andorra i servirà com a font d'inspiració per a les creacions artístiques contemporànies a França. A nivell internacional, la inscripció ajudarà a destacar els reptes als quals s'enfronta el patrimoni cultural immaterial a Europa i arreu del món”. Finalment torna a incidir en el fet de la cooperació interestatal quan diu que el reconeixement de les festes de l’ós “reforçarà el diàleg i els intercanvis entre els dos països alhora que promourà l'acostament amb altres països on encara existeixen balls d'ós similars”.

JOAN TORRES ossa ordino (65) (1)
Una imatge de l'óssa d'Ordino | ARXIU / JOAN TORRES

Seguint el dossier presentat fa un any i mig, l’òrgan d’avaluació prèvia estableix cinc grans eixos vers els quals hauria de girar la salvaguarda de les festes tant a Andorra com al Vallespir. I aquests eixos, explicita l’informe, són documentar i fer accessibles els recursos; conscienciar abans i després de les festes; augmentar la transmissió; promoure la creativitat artística; i dissenyar un desenvolupament controlat i fomentar el comerç.

La primera de les festes que arribarà després de la més que probable designació patrimonial universal d’aquests actes tradicionals que en certa forma simbolitzen que es va cap a la primavera o com a mínim que la hivernació arriba el seu terme és la d’Ordino. Enguany està previst que L’Óssa d’Ordino se celebri l’11 de desembre. I és de pressuposar que si l’informe preliminar acaba sent assumit pel comitè de la Unesco que entre dimecres i dijous hauria d’anunciar la decisió final hi hagi festa grossa. Per ara, però, hi ha discreció i cautela entre els promotors de les festes i el ministeri, tot i que els uns i els altres es freguen les mans. Les mans amb les quals preveuen tocar el reconeixement de la Unesco.

Comentaris (6)

Trending