El Sant Jordi ‘més andorrà’ i de bones vibracions

(AMB VÍDEO) Tot i que la diada s’ha aixecat mandrosa, ben aviat la tradició del llibre i la rosa s’ha imposat i les previsions de vendes, que de fet ja fa tota la setmana que estan a l’alça, són bones malgrat el canvi meteorològic experimentat per la tarda

Llibres i roses conviuen en perfecta harmonia.
Llibres i roses conviuen en perfecta harmonia. Toni Solanelles

Ser diumenge i que la meteorologia -almenys segons algunes previsions- presentés certs dubtes potser ha fet que el Sant Jordi d’enguany s’hagi aixecat una mica més mandrós del que seria habitual un 23 d’abril laborable, però una vegada el tragí ciutadà s’ha posat en marxa, la tradició del llibre i la rosa està plenament en marxa. A nivell de producció editorial es tracta del Sant Jordi més andorrà. Hi ha més de vint propostes locals en els prestatges i les parades llibreteres.

L’oferta editorial és molt variada. Molt àmplia. Les novetats dels grans autors internacionals conviuen amb les històries de la guerra civil espanyola a Andorra de Pau Chica, els poemes de Noemí Rodríguez, la torre russa de David Gálvez o noves aportacions lingüístiques de Maria Cucurull. Sense oblidar la traducció al castellà dels morts d’Iñaki Rubio. Només per citar-ne alguns de molts. De fet, aquells qui volen un Sant Jordi literari més assossegat acudeixen a les llibreries directament, ja sia a l’avinguda Meritxell, a Illa Carlemany o a la plaça Rebés per citar també tres exemples concrets.

WhatsApp Image 2023 04 23 at 11.46.19
Una parada de llibres amb molta producció andorrana.

Aquells que volen tafanejar i fer tradició, s’enfilen a les places. La del Poble en el cas d’Andorra la Vella i, en certa manera, referent de tot el país, o la Coprínceps on Escaldes i el seu comú semblen enguany apostar una mica més fort que en altres edicions. Llibres i roses conviuen a parts iguals. De fet, de roses, sobretot per part de col·lectius estudiantils, se’n poden trobar a moltes cruïlles, places, punts rodons i cantonades del país. Tot fa festa. Tot fa joia.

Les llibreries i els editorials del país ja han notat una major demanda de llibres des de principi de setmana. Les floristeries també. Però, en aquest cas, sobretot a partir d’aquest divendres, quan empreses i establiments que no treballen el cap de setmana han volgut obsequiar els seus empleats -i majoritàriament les seves empleades, és clar- amb la rosa. La rosa vermella continua sent l’estrella. Però cada any n’hi ha de més formes i colors.

AUTORS I AUTORITATS

Una quinzena llarga d’autors han estat per la Plaça del Poble -com també ho han fet per Sant Julià, per exemple- per exemplars dels seus llibres als lectors que ho volguessin. N’hi ha hagut uns quants -des de Francina Pons a Marc Pantebre passant per Josep Dallerès o Joan Peruga i Txema Díaz-Torrent- que han tingut feina de debò mentre veien desfilar a prop seu unes bones filades de gent. I uns quants polítics.

El cònsol major d’Andorra la Vella, David Astrié, celebrava el primer Sant Jordi normal en anys. La pandèmia primer i la pluja l’any passat, que va obligar a enviar la festa al Centre de Congressos, havia impedit tenir una celebració a l’aire lliure. “És un dia per reivindicar la lectura en general”, deia Astrié, que hi afegia que essent el català la llengua oficial del país, encara hi ha d’haver un plus més per als autors que escriuen en català . Astrié ha celebrat que tots els escriptors locals han tingut “èxit” i ha fet firmar a Pons el seu ‘Moles i molins fariners d’Andorra’ perquè és el llibre que li ha regalat la parella i on hi surt la casa d’avantpassats seus.

També el cap de Govern en funcions, Xavier Espot, ha destacar la importància de celebrar un dia per “fomentar l’hàbit de la lectura” amb l’adquisició de llibres i “demostrat l’estima i l’afecte” amb la rosa. Amb les roses. Espot ha destacat l’eixerida producció nacional i ha assegurat que “intento comprar aquests llibres” per contribuir a la indústria editorial andorrana. El dirigent demòcrata ha assegurat haver llegit algun dels llibres que aquest Sant Jordi han tingut requesta (com el de Dallerès) o haver rebut, per exemple, la història de Pau Chica. Ell ha adquirit personalment el ‘Shanghai Andorra’ de Peruga i Torrent perquè hi narren les vicissituds d’una família d’Engordany, on té el 50% dels seus orígens el cap de Govern.

WhatsApp Image 2023 04 23 at 15.53.35
Una vista general de la plaça.

És Sant Jordi i no s’hi valia a badar. No s’hi valia a badar per no quedar-se sense el llibre desitjat o sense la preuada rosa. Però és que, a més, no estava gens clar que el cel no jugués alguna mala passada. I a partir de primera hora de tarda el previst canvi de temps ha fet, poc o molt, acte de presència. Els ruixats que tant es necessiten i que enguany se’ls pot perdonar, fins i tot, que facin la guitza a la festa del llibre per excel·lència igual com al seu dia Sant Jordi va clavar la llança al drac.

Etiquetes

Comentaris (11)

Trending