Residents i temporers llatinoamericans demanen més facilitats per poder aprendre el català

El representant de l’associació Argentinos en Andorra manté una trobada “amistosa” amb el director de Política Lingüística per reclamar-li formació més bàsica encara, més cursos en línia i classes presencials en llocs on ara no se’n fan

Marcelo Ponce i Joan Sans.
Marcelo Ponce i Joan Sans. ARGENTINOS EN ANDORRA

El col·lectiu de residents i temporers llatinoamericans, a través d’Argentinos en Andorra, demanen més facilitats per poder aprendre el català. Això suposa horaris distints als actuals, un nivell més bàsic encara del més bàsic que preveu la normativa, més cursos en línia i, sobretot, classes presencials en llocs on ara no se’n fan. I també tenir accés a actes culturals de naturalesa diversa que serveixi “d’incentiu” per aprendre l’idioma del país.

Així li ho ha trasllada el portaveu d’Argentinos en Andorra, Marcelo Ponce, al director de Política Lingüística, Joan Sans. No és la primera vegada que tots dos mantenen una trobada i Ponce ha qualificat d’“amistosa” la reunió, amb una “bona rebuda”. Per la seva part, l’administració pretendria una major implicació de l’associació en promoure accions en pro de la llengua catalana. Oimés quan ja hi ha residents de llarga durada que parlen el català amb una certa fluïdesa.

La trobada, segons Ponce, tenia com a objectiu primer “empènyer i fer pinya al tomb de l’aprenentatge del català”. Més enllà d’això, el portaveu d’Argentinos en Andorra, que ha recordat que a l’associació s’hi han acostat amistosament nacionals d’altres països llatinoamericans que troben en el col·lectiu un punt d’informació prou interessant i un lloc que els serveix per aclarir dubtes.

La trobada, segons Ponce, tenia com a objectiu primer “empènyer i fer pinya al tomb de l’aprenentatge del català”

Sia com vulgui, Ponce ha recordat que actualment, els treballadors llatinoamericans que arriben al país o que ja hi són, s’integren a la quota general, i treballen essencialment en el món de l’hostaleria. Per això, els horaris dels centres d’aprenentatge de la llengua no casen amb els que hi ha en el sector econòmic on presten l’activitat. D’aquí que hi ha diverses demandes lligades amb el mateix: horaris diferents, més llocs on es facin classes (com a Arinsal, a Canillo, o al Pas de la Casa) de manera presencial i també possibilitat de fer aprenentatge en línia (encara que ja hi ha moltes fórmules en aquest sentit).

Marcelo Ponce també ha demanat que no tot l’aprenentatge hagi de ser responsabilitat del treballador -de fet, Política Lingüística ja cerca que cada vegada més l’empresari s’hi hagi d’implicar- i que hi pugui haver un nivell més bàsic abans de l’A1, que és el mínim que reconeix la normativa. També ha sol·licitat poder tenir accés a actes més enllà dels formals on “no només s’hi hagi d’anar a prendre l’idioma en sí”. Per al portaveu d’Argentinos en Andorra, “falten incentius a través d’actes, de cultural, exposicions, art”.

Etiquetes

Comentaris (23)

Trending