La nova campanya pel català se centrarà a evitar que es canviï d’idioma si et parlen en un altre

Govern preveu una partida de 30.000 euros per a una iniciativa que s’allargarà durant tres setmanes i que vol reduir l’elevat nombre de persones (3 de cada 4) que ara es passen a una altra llengua si l’interlocutor no els respon en l’oficial

Sílvia Riva i Joan Sans durant la presentació de la darrera campanya de promoció de l'ús del català.
Sílvia Riva i Joan Sans durant la presentació de la darrera campanya de promoció de l'ús del català. SFGA

Tres de cada quatre persones canvien a una altra llengua si el seu interlocutor no els respon en català. I això és, justament, el punt en el qual es vol incidir en la nova campanya de promoció de l’ús de l’idioma oficial. La iniciativa durarà tres setmanes i es preveu un cost de 30.000 euros. Ara, s’ha iniciat el procés per contractar l’empresa que s’encarregui de crear i d’impulsar l’acció durant la tardor.

Des del departament de Política Lingüística es mostra especial preocupació per aquesta situació, detectada en les darreres enquestes sobre l’ús de l’idioma. Així, apunten que “es manté la tendència de la majoria de persones catalanoparlants a canviar de llengua segons l’interlocutor i el context comunicatiu”. En aquest sentit, s’apunta que “un 75% de les persones que inicien una conversa en català” passa a un altre idioma si l’altre participant en el diàleg no el fa servir.

Tot i que no exclusivament, Política Lingüística vol que un dels públics objectius de la futura iniciativa siguin les persones entre 15 i 34 anys, que són les que més fan el canvi d’idioma quan l’interlocutor no fa servir el català

I això, s’alerta, “va en detriment de l’ús de la llengua oficial en alguns àmbits” i “també comporta que molts aprenents tinguin dificultats afegides per consolidar els coneixements adquirits als cursos o centres de català”. Per això, s’entén que “calen noves actuacions de publicitat i comunicació per sensibilitzar la població catalanoparlant que ha de transmetre la llengua a la població nouvinguda”.

Segons la documentació del plec de bases la campanya haurà de reforçar la idea que “el català és una llengua viva, útil i necessària per comunicar-se a Andorra i en altres territoris” i el fet que “caviar d’idioma dificulta que les persones que l’estan aprenent el puguin practicar”. Això, a més, implica “perpetuar prejudicis” i també cal deixar clar que “continuar en català no és de mala educació”. Al contrari, “serveix per reconèixer l’esforç que fa l’interlocutor i per afavorir-ne la integració a la societat andorrana”.

Així, “el missatge que es vol transmetre és la importància de mantenir el català en les converses perquè la llengua és la responsabilitat dels seus parlants i cal reivindicar-la i donar-li valor social”. El públic objectiu ha de ser especialment, tot i que no exclusivament, persones d’entre 15 i 34 anys, justament les que més tendeixen a fer aquest canvi d’idioma. S’ha de plantejar “en clau positiva” i es proposa “presentar situacions reals o versemblants entre persones”.

La durada prevista de la campanya serà de tres setmanes. En aquest cas, se centrarà més en càpsules d’àudio i vídeo que no pas en cartells o objectes de marxandatge, que es descarten. També es vol tenir una repercussió forta a xarxes com Instagram, TitTok o Facebook. La previsió és destinar una partida de 30.000 euros.

Comentaris (59)

Trending