Govern i lingüistes celebren la ‘gran entesa’ per la llei del català

La ministra de Cultura i Esports, Mònica Bonell, i la presidenta de Cultura Activa, Maria Cucurull, valoren positivament el treball fet des del Consell General per tal que l’idioma oficial del país vagi associat als permisos de residència i treball i se li doni un impuls

A

A.S. / M.P.

Comentaris

Govern i lingüistes valoren positivament el treball del Consell General en la llei del català.
Govern i lingüistes valoren positivament el treball del Consell General en la llei del català. SFGA

La ministra de Cultura i Esports, Mònica Benell, i la presidenta de Cultura Activa, Maria Cucurull, han valorat molt positivament el treball fet pel Consell General sobre la llei del català fixant que serà obligatori a partir del 2029 per a l’obtenció de tots els permisos de residència i treball. La titular de la cartera considera que “s’ha posat un marge suficient i prudent perquè tant el ministeri com els empresaris es puguin preparar”.

El projecte legislatiu es votarà la setmana vinent al ple després de l’entesa de tots els grups parlamentaris excepte Andorra Endavant. En el cas dels permisos de residència i treball hi ha un esgraonat. En aquest sentit, s’ha acordat la necessitat de cursar una formació de 30 hores per poder renovar el permís. I, ja a partir del 26 d’abril del 2026, se serà més específic. Concretament, per obtenir la primera renovació caldrà acreditar el nivell A1 i per a la segona, al cap de tres anys, serà necessari l’A2. Serà a partir del 2029 quan serà obligatori per a tots els permisos, inclosos els passius.

Alguns candidats als exàmens oficials de català

Relacionat

El català serà obligatori en cinc anys per a tothom que vulgui un permís de residència a Andorra

La ministra de Cultura i Esports, Mònica Bonell, ha valorat positivament el treball fet en comissió i ha recordat que “el projecte de llei quan es va entrar ja preveia que els permisos de residència i treball anessin associats amb el coneixement de la llengua”. Remarca que la proposta dels grups “posa un marge suficient i prudent perquè el ministeri es pugui preparar i també els empresaris”.

Per la seva part, la lingüista i presidenta de Cultura Activa, Maria Cucurull, considera “una bona notícia que s’estengui l’ús social del català”. Ara bé, perquè tingui èxit creu que “tots ens hem de creure que és necessari el català i és coherent que es demanin aquests requisits perquè suposa un impuls perquè la llengua oficial del país sigui útil”. En aquest sentit, remarca la importància que “els residents al país “no canviem de llengua quan parlem i ajudem els de fora a aprendre-la perquè si no fem un flac favor al català”.

Etiquetes

Comentaris (34)

Trending