Cinc expedients en curs per suposades actuacions indegudes de saigs 

Interior promourà canvis a la llei que regula els executors de resolucions judicials i podran arribar a tramitar sentències anteriors al 2016

-
-
El ministeri d’Interior, que tutela en certa manera i a nivell disciplinari els saigs, manté oberts cinc expedients per indagar sobre suposades males actuacions d’alguns dels executors públics. Moltes de les queixes es focalitzen en la mateixa professional, que també hauria estat la mateixa saig que hauria percebut les dues sancions lleus que s’han interposat des que hi ha vigent aquesta figura.

Segons que ha explicat el ministre d’Interior i Justícia, Josep Maria Rossell, que en cap cas ha entrat a aclarir la identitat dels expedientats, des que els saig estan en exercici s’han obert 28 expedients, essent aquest 2019, encara per acabar, l’any en què més queixes hi ha hagut. Així, el 2017 n’hi va haver 4; el 2018 se’n van produir 11; i enguany, i fins al moment, n’hi ha 13. Del total de 28 expedients, tres es van deixar sense efecte per la retirada de la queixa; i 18 més es van arxivar en no constatar-se cap infracció.

Dels set restants, cinc són els que estan en tràmit i dos més han acabat amb la imposició de sancions per no actuar, el saig en qüestió, amb la deguda diligència. Una de les sancions va suposar una amonestació i, l’altra, una multa pecuniària. En el marc de la compareixença per exposar les línies d’actuació del ministeri, Rossell ha explicat que la pretensió és modificar la llei del saig almenys en dos punts.

D’una banda, per allargar el termini de notificació d’un embargament, actualment fixat en cinc dies i que es preveu allargar en algunes jornades més. A més a més, és ben probable que s’acabi encarregant la notificació de dits embargs a nuncis per tal d’evitar possibles denúncies de defectes de forma en la comunicació de la trava que tot sovint interposen els embargats. De fet, aquesta ha estat la petició feta pels saigs.

L’altra modificació que ara mateix hi ha sobre la taula té a veure amb una de les limitacions imposada amb l’entrada en vigor de la llei. Així, els saigs només podien executar sentències que esdevinguessin fermes i executives des de l’entrada en servei dels executors públics. Ara la pretensió és abolir la limitació d’executar resolucions només a partir del 2016 i obrir l’execució a qualsevol any mentre no hagi prescrit l’execució en qüestió.

-

Relacionat

La Cambra de Saigs treu ferro a les queixes rebudes pel Raonador

Comentaris (4)

Trending