Carles Jordana, el Cedre i els mèrits del conseller 'del moment' a DA

Comentaris

Carles Jordana, el Cedre i els mèrits del conseller \'del moment\' a DA
Carles Jordana, el Cedre i els mèrits del conseller \'del moment\' a DA

Carles Jordana Madero és el conseller general del moment (encara que una mica menys). L’home que forma part de més organismes i comissions parlamentàries entre els homes i dones que formen part del Consell General. Malgrat que ja no té la notorietat que el trencament de Rosa Ferrer amb Demòcrates per Andorra (DA) li va donar, encara conserva un aire que li dóna un notable ‘encant’. I ell ho sap. I s’ho fa valdre. Encara que estigui a Estrasburg formant part de la delegació al Consell d’Europa. Des d’allí ha replicat els liberals queixosos amb el suposat vet del nou ministre de Salut, Carles Álvarez. Amb la negativa del successor de Ferrer perquè Jordi Gallardo i Carine Montaner visitessin en qualitat de parlamentaris de l’oposició el geriàtric del Cedre.

Jordana presideix la comissió de Sanitat i Medi Ambient. I des d’aquesta atalaia i via comunicat ha lamentat la manipulació que ha realitzat el grup parlamentari liberal de la prohibició del ministre a autoritzar una visita a la residència. Segons el parlamentari demòcrata, en cap cas s’ha negat una visita oficial, sinó que s’ha comunicat la “disconformitat del ministre Álvarez Marfany”. Gallardo i Montaner havien acordat amb la direcció del centre sociosanitari i després que diverses famílies els comuniquessin les mancances que hi ha a l’equipament poder visitar les instal·lacions. Primer tenien hora el passat dia 26. És a dir, dimarts. Després es va retardar fins a aquest dijous. Finalment el ministre hauria ‘convidat’ els consellers liberals, en un contacte amb la també laurediana Carine Montaner, a abandonar la idea de visitar el centre geriàtric.

Jordana ha vingut a justificar Carles Álvarez. Ha indicat que la institució acull persones grans i, en alguns casos, amb salut delicada i que cal tenir-ne en compte les necessitats a l'hora de visitar-les. Els liberals ja van explicar que no tenien cap ànim de destorbar la pau ni dels residents ni dels seus familiars. I que només volien comprovar ‘in situ’ les instal·lacions i xerrar amb aquelles persones que volguessin i poguessin. El parlamentari demòcrata, però, ha indicat que les interaccions amb els usuaris s’haurien de concertar mitjançant la comissió legislativa de Sanitat, la que ell presideix des que Conxita Marsol va plegar del Consell, perquè permetria captar les inquietuds i molestar el mínim possible els usuaris. 

Segurament, en lloc de dues persones n’hi assistirien mitja dotzena. Però fent-ho sota el control de Jordana molestarien menys. Això sembla, és clar. A més, ha posat en relleu Jordana que si la veritable voluntat del grup liberal és millorar el servei, cal anar més enllà de la simple visita per sortir a la premsa i treballar colze a colze a la comissió. El comunicat emès per DA no ho diu, però la formació no pot permetre que l’oposició capitalitzi el malestar de les famílies. I Liberals entén que impedir des del ministeri la visita vulnera el dret dels consellers a fer la seva tasca de control a l’executiu.

Per acabar-ho d’arreglar tot plegat, el secretari general de Liberals d’Andorra, Amadeu Rossell, també hi ha posat cullerada. Des de l’ironia, això sí. Rossell ha dedicat una petita perla a Carles Jordana. Li ha recordat que “vol fer mèrits a DA i li hauria d’estar agraït a Cd’I. Si no hagués estat per Cd’I no hauria estat mai conseller general”. Pam. Però Rosa Ferrer, que el va anar a buscar per la llista de DA Cd’I de les passades generals, no ha forçat mai Jordana que deixés DA, el grup demòcrata. Ben al contrari. El conseller general, quan hi va haver tot el terrabastall, sempre va deixar clar que ell no es mouria d’on estava. Pocs deuen saber que abans d’aterrar a Cd’I de la mà de l’excònsol de la capital, Jordana ja militava a DA. És clar que llavors no li feien l’onada ni li posaven l’estora de color vermell com durant molts dies, algunes setmanes, li van estar fent els seus companys. Ni que fos per la sanitat, perdó, per la salut, demòcrata i la seva majoria parlamentària.

El PS reclama el contracte del nou director general del SAAS

La consellera general del grup mixt en representació del Partit Socialdemòcrata (PS) Rosa Gili ha entrat a tràmit una demanda d’informació mitjançant la qual reclama tenir accés al contracte signat entre el Govern i el nou director general del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), Josep Maria Piqué. En l’escrit, la parlamentària també sol·licita informació sobre les condicions que tindran la resta de membres que incorpori el màxim responsable de la parapública al seu equip. Durant l’acte de presa de possessió com a ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany van confirmar la incorporació de l’exdirector de l’Hospital Clínic de Barcelona com a director del SAAS, tot destacant la seva capacitat i assegurant que estava al Top-10 en el món de la gestió de centres sanitaris. Malgrat això, no s’ha fet públic encara quines són les condicions pactades entre Piqué i l’executiu. Per això, i com a exercici de transparència, el PS considera necessari fer aquesta demanda d’informació per conèixer-les. En l’escrit tramitat a sindicatura, la consellera socialdemòcrata demana que l'executiu li faci arribar el contracte que s’ha tancat amb Josep Maria Piqué. Gili fa extensiva aquesta petició als que es puguin haver signat també “els membres del seu equip de nova incorporació”.

Els liberals estan disposats a 'judicialitzar' el finançament dels partits

Liberals està disposat a portar a la Batllia la posada en pràctica que fa el Govern de la llei que regula el finançament dels partits polítics. El primer pas és entrar, la setmana que ve, un recurs de reposició contra l'aplicació duta a terme, que suposa un pagament de 40.000 euros per a tota la legislatura. La formació liberal considera que aquest pagament no pot ser per al conjunt dels quatre anys si no que s'ha de satisfer cada exercici vist que les despeses de funcionament són anuals i el pagament que es fa va, justament, a cobrir aquestes despeses ordinàries i habituals. El secretari general de Liberals, Amadeu Rossell, en una compareixença aquest dijous també ha posat l'accent a les contradiccions que hi ha hagut aquesta setmana entre el cap de Govern, Toni Martí, i dos dels homes forts de l'executiu (el ministre de Finances i portaveu de l'executiu, Jordi Cinca; i el titular d'Afers Socials, Interior i Justícia, Xavier Espot) en relació a la contractació del nou cap del gabinet jurídic, el valencià Emilio Torrejón Puchol.

 

Comentaris

Trending