Apapma considera “poc ambiciós” l’acord FEDA-Endesa per la importació d’energia neta

L’entitat ecologista considera que garantir solament que el 33% de l’electricitat que arriba a Andorra des d’Espanya vingui de fonts renovables és una fita “molt insuficient”

L’acord entre FEDA i Endesa anunciat la setmana passada per fer que el 33% de l’electricitat que compri Andorra tingui el seu origen en fonts 100% renovables no satisfà els ecologistes. Des de l’Associació Protectora d’Animals, Plantes i Medi Ambient (Apapma) es lamenta que el conveni és “poc ambiciós” i s’entén que es podria (o millor dit, s’hauria) haver anat més enllà. A és, es posa en relleu que el percentatge no s’incrementa amb el pas del temps quan, en canvi, la normativa espanyola sí que obliga a incrementar la proporció d’energia produïda de forma neta per al medi natural.

Així ho ha explicat Apapma via un post a les xarxes socials. Des de l’entitat es lamenta que l’acord suposi “solament un 33%” d’importació d’electricitat de fonts renovables a partir de l’1 de gener del 2021, ja que, remarquen, es tracta d’un percentatge que hauria de ser superior. De fet, recorden que “segons dades de Red Eléctrica d’España, l’any passat el 36.8% de l’electricitat generada a Espanya ja era renovable”.

De fet, des de l’entitat també es posa en relleu que l’acord s’allarga fins al 2030. Llavors, “a Espanya el Pla Nacional Integrat 2021-2030 d’Energia i Clima estableix l’objectiu que el 74% d’ electricitat demanada pel país haurà de ser de fonts renovables”. És a dir, una proporció molt més elevada que la que preveu el contracte. Per tant, i com ha explicat a Altaveu el president de l’associació ecologista, Carles Iriarte, “el que s’ha anunciat pot quedar molt maco a nivell de màrqueting , però la realitat és diferent”.

Així, entén que “hauríem d’haver estat més ambiciosos i anar més enllà” perquè el 33% “no és res de l’altre món”. Al seu entendre, “ens hem quedat molt curs amb una cosa que després ens diuen que és molt bona”. De fet, des de l’entitat es té clar que “el que volem és el que tota l’energia que ens arribi sigui neta”, tot reconeixent que es tracta d’una fita molt difícil però remarcant que “si no hi arribem, com a mínim el que cal és no quedar-nos tan lluny”.

A més, des d’Apapma s’alerta que ni Endesa, en el cas d’Espanya, ni EDF, companyia francesa amb la qual hi ha un acord similar, no tenen “bona reputació” pel que fa a la producció d’energia neta. Al contrari, s’indica que l’empresa gal·la, de fet, està qualificada de “realment dolenta” per les entitats ecologistes del país veí.

Comentaris (2)

Trending