Víctimes de l’actitud del director de la Creu Roja van plegar per la ‘incomoditat’ que els generava

Govern i els grups polítics celebren que s’hagi apartat del càrrec Fernàndez, reclamen respecte a la presumpció d’innocència i ofereixen suport a les afectades, i demanen que es deixi a l’entitat prendre les decisions escaients inclòs dur el cas a la fiscalia

L'entitat espera que l'afer del director no malmeti la feina de l'ONG en un moment especialment delicat.
L'entitat espera que l'afer del director no malmeti la feina de l'ONG en un moment especialment delicat. CREU ROJA ANDORRANA

Víctimes del comportament presumptament  anòmal del fins fa poc director de la Creu Roja van deixar l’entitat fartes de la “incomoditat” que els generava l’actitud de Jordi Fernàndez i suposant que mai se li reprotxarien les maneres de fer. Ni les que tenien suposada connotació d’assetjament laboral ni les que podrien ser de naturalesa sexual. Fernàndez està apartat del seu càrrec -no se sap exactament en quines condicions, segurament amb una suspensió de sou i feina de sis mesos- i aquesta decisió ha estat celebrada tant pel Govern com per diversos actors polítics del país.

La marxa de Fernàndez, anunciada per l’Altaveu, ha obert la caixa dels trons a la Creu Roja. La Unió Sindical d’Andorra (USd’A) ha recordat les denúncies fetes ja abans que esclatés la pandèmia i també després i ha posat sobre la taula maneres de fer de l’organització que van més enllà de l’estricta competència de la direcció. “La Creu Roja ha esdevingut un ‘xiringuito’ de mà d’obra barata gràcies a la força i internacionalitat de la seva marca”, han remarcat algunes fonts que han posat de relleu la voluntat que fos la fiscalia la qui iniciés d’ofici una investigació.

La junta directiva amb Jordi Fernàndez a l'esquerra duran una assemblea el mes de maig.

Relacionat

L’excedència del director és una sortida pactada davant el malestar del personal de la Creu Roja

Hores d’ara, però, no sembla fàcil que el ministeri públic agafi les regnes de tot plegat. Encara que no es pot descartar. Menys encara quan el cap de Govern, Xavier Espot, jutge en excedència, ho ha deixat caure, malgrat que com la resta d’agents polítics consultats sobre l’afer, el que s’ha reclamat és que es respecti la presumpció d’innocència de Fernández, que es doni tot el suport necessari a les víctimes que ho necessitin, que “no convertim tot això en un escarni públic o un circ”, en paraules d’Espot i que es deixi a la junta de la institució fer el treball que pertoqui per analitzar si des del punt de vista legal les actituds del ja ex-director de la Creu Roja “tenen naturalesa delictiva” i es posen en coneixement de la fiscalia.

“Igual que trenco una llança a favor de la presumpció d’innocència, trenco també una llança a favor de les víctimes” i ha mostrat el suport de les institucions públiques, que des de les diverses àrees que pertoqui, “estaran al seu costat”, afirma Espot

En qualsevol cas, segons les diverses fonts consultades, els elements que haurien fet esclatar l’afer i que són els que tenen a veure suposadament amb l’assetjament laboral i sexual si no tenen la denúncia dels afectats -o afectades en aquesta ocasió- difícilment poden ser investigats. Espot ha assegurat que “igual que trenco una llança a favor de la presumpció d’innocència, trenco també una llança a favor de les víctimes” i ha mostrat el suport de les institucions públiques, que des de les diverses àrees que pertoqui, “estaran al seu costat”.

Algunes de les persones perjudicades ja fa un temps que van deixar l’ONG incòmodes amb una situació i sense tenir clar si eren víctimes d’un delicte o no ho eren. Però, en tot cas, conscients que no tindrien el suport necessari i que, l’altra part, mai tindria la repulsa que pertocaria al seu entendre. Insinuacions, peticions de fotografies, peticions perquè els expliquessin situacions íntimes viscudes, buscar sempre el ròssec… serien alguns dels comportaments descrits per joves que, almenys ara per ara, no volen parlar obertament de la qüestió perquè ja en van marxar.

De fet, haurien vist com mentre el director les ‘festejava’, la situació laboral era una. Sempre presumptament. Quan l’oposició a les peticions formulades -anar a sopar, per exemple- era clara, el tracte laboral canviava de forma diametral descobrint després algunes de les treballadores que havien estat contractades per a unes tasques i amb subvenció pública i estaven realitzant altres treballs perquè a la direcció li ‘convenia’ més.  I tot plegat entronca una mica amb la denúncia feta per altres actors vinculats a l’ONG que lamenten que la Creu Roja i alguns dels seus comandament s’han valgut de la seva posició per fer i desfer en funció dels seus interessos.

La classe política

Espot ha deixat clar que “la Creu Roja té els seus propis òrgans de govern” i que és una entitat de dret privat. Amb tot, també ha recordat que s’està davant d’una entitat que rep múltiples subvencions públiques i té una dilatada col·laboració amb el Govern. Des d’aquest sentit, el cap de l’executiu ha admès que hi ha “una certa supervisió i control” des de l’administració encara que li correspon a la junta directiva de l’organització adoptar les decisions que s’escaiguin.

Segons el mandatari governamental, “cal ser suficientment curós” i, en tot cas, el fet que Fernàndez hagi estat apartat del càrrec és un bon pas “per evitar mals majors” o que “hi pugui haver reiteració  un agreujament de la situació respecte de les víctimes”. De fet, aquest discurs ha estat consensuat per les forces que donen suport a l’executiu, atès que tant el president del grup demòcrata, Carles Enseñat, com el de la formació liberal, Ferran Costa, han coincidit plenament.

Membres de la junta directiva de la Creu Roja amb el director Jordi Fernàndez (esquerra).

Relacionat

Creu Roja assegura que està valorant emprendre accions contra el director apartat

Enseñat ha avalat “que la Creu Roja hagi decidit aparta de la feina” al director en el marc de les pròpies competències de l’organització. Per al parlamentari demòcrata, “atesa la gravetat de les manifestacions que han fet alguns treballadors -i respectant la presumpció d’innocència- la investigació haurà de permetre saber si les mesures cautelars adoptades s’han de convertir en definitives. En tot cas, ara la Creu Roja està valorant amb el seu jurista si els fets tenen rellevància penal i per tant cal traslladar-los a la fiscalia”.

Costa ha fet unes manifestacions pràcticament idèntica i ha demanat evitar “que es facin els judicis a través de les xarxes socials”. “Respectant les decisions adoptades fins ara pels òrgans de decisió de la Creu Roja, caldrà veure si són suficients les mesures adoptades fins ara o la mateixa Creu Roja decideix que les acusacions en qüestió tenen caràcter penal i veure si es traslladen a la fiscalia. Estarem amatents a l’evolució del cas veient que es tracta d’una entitat subvencionada de manera massiva pel Govern”.

De la seva banda, la consellera general socialdemòcrata Susanna Vela també s’ha mostrat a favor que s’adoptin les mesures escaients tot i no veure, ara per ara, motius pels quals la fiscalia pugui intervenir d’ofici. Vela, des de la prudència, ha afirmat que “entenc que el que ha de fer la Creu Roja és obrir un expedient al director i mentre l’instrueixen l’han de suspendre de feina i de sou”. Això, fa o no fa, és el que hauria passat. Tant la classe política com els col·laboradors de la Creu Roja estan àmpliament a l’expectativa de l’evolució del cas.

Comentaris (7)

Trending