Trana EM i Amare animen la resta d’entitats de la discapacitat a buscar alternatives a la FAAD

Les dues organitzacions consideren que és fonamental que hi hagi una associació d’associacions i lamenten que altres grups volguessin que la federació els solucionés alguns dels seus problemes interns

Cartell de la FAAD en una sala abans d'un acte.
Cartell de la FAAD en una sala abans d'un acte. ARXIU

L’associació que aglutina els malalts i familiars de malalts d’esclerosi múltiples (Trana EM) i la que agrupa els reumàtics, fibromiàlgics i malalts de fatiga crònica (Amare) animen la resta de col·lectius del món de la diversitat funcional a presentar “propostes constructives pel bé de les persones amb discapacitat”. Les dues organitzacions consideren que una associació d’associacions en el món de la discapacitat és necessària, també per complir amb els mandats dels convenis internacionals als quals està subscrita Andorra, i pensen que la FAAD encara és útil.

De fet, la federació jurídicament es manté, encara que la renúncia de totes les associacions excepte les dues que hi resten, l’han buidat de contingut. Trana i Amare afirmen, segons fonts properes a aquestes dues organitzacions, que la FAAD continua tenint les portes obertes i una proposta de modificació dels estatuts sobre la taula per fer que l’organisme sigui menys presidencialista, que seria una de les crítiques que s’hauria fet al funcionament de la FAAD.

“Aquestes associacions que han abandonat la FAAD, poden tornar si així ho acorden els seus organismes directius i representatius o també poden crear una d’associació d’associacions nova (caldrà que compleixin amb els requisits legals vigents al Principat emanats de la Llei d’Associacions) i que d’aquesta manera s’aglutini tota la diversitat funcional”

Les fonts consultades consideren que les associacions han abandonat la federació, majoritàriament, per dos motius. D’una banda perquè entenen Trana i Amare que les altres organitzacions pensaven que els ‘serveis’ de la FAAD havien de resoldre problemes interns o situacions concretes individuals d’alguns socis de les organitzacions federades. D’altra banda, les entitats que haurien arribat més tard no haurien vist complertes les seves expectatives, sempre les fonts esmentades, que s’havien fet amb la FAAD.

Els consultats, entre els quals el president de Trana, Jacint Risco, afirmen que “aquestes associacions que han abandonat la FAAD, poden tornar si així ho acorden els seus organismes directius i representatius o també poden crear una d’associació d’associacions nova (caldrà que compleixin amb els requisits legals vigents al Principat emanats de la Llei d’Associacions) i que d’aquesta manera s’aglutini tota la diversitat funcional”. En la nova organització, això sí, “hauran de tenir cabuda, com ara, totes les associacions de la diversitat funcional”.

En tot cas, amb la proposta d’estatus formulada per Trana i Amare, aquestes dues entitats entenen que podrien quedar representar totes les sensibilitats de la diversitat funcional. El que proposen els estatuts modificats és que la directiva la formin totes les associacions i que una comissió executiva (president, secretari i tresorer) porti el dia a dia obligat per llei (comptes, actes, convocatòries, representació…) i que les decisions d’aquesta terna les fiscalitzin els organismes superiors amb representació de totes les associacions.

Comentaris

Trending