Stop Violències exposa a l’ONU que Vives i Macron legislen a Andorra “per sobre del parlament”

Vanessa Mendoza Cortés compareix aquesta tarda al al Fòrum Polític d’Alt Nivell sobre Desenvolupament Sostenible denunciant que al Principat es “vulneren els drets de les dones en matèria de violències masclistes”

Vanessa Mendoza intervenint en el torn de les ONG's en la 74a sessió del Cedaw, a l'ONU.
Vanessa Mendoza intervenint en el torn de les ONG's en la 74a sessió del Cedaw, a l'ONU.

Stop Violències parteix de la base que el principal mal que té Andorra és que els Pareatges encara hi són vigents i els Coprínceps, l’episcopal Joan-Enric Vives, i el francès Emmanuel Macron en l’actualitat, manen més que la sobirania popular representada al Consell General. Així ho té previst exposar la presidenta de l’esmentada associació, Vanessa Mendoza Cortés, que compareix aquesta tarda Fòrum Polític d’Alt Nivell sobre Desenvolupament Sostenible que es fa a la seu de les Nacions Unides (ONU) a Nova York.

L’associació hauria d’exposar un informe complementari que ja ha fet arribar a l’ONU fa uns dies i pel qual Stop Violències, a mode de conclusió, demana “al Principat d’Andorra que deixi de vulnerar els drets de les dones en matèria de violències masclistes en tots els àmbits”. També sol·licita que “es deixin de perseguir les persones que tenen una veu crítica i que dissenteixen de la seva ideologia neocapitalista i neoliberal. Us recordem al govern que és un dret de llibertat d'expressió dissentir i defensar idees, encara que el que es defensa és un delicte”.

Més peticions: “Demanem al Govern d’Andorra que legalitzi l’avortament sense peròs. Les dones d’Andorra també paguem impostos, i hauríem de ser subjectes de ple dret”. I es recorda que “el tractat dels drets humans està inclòs a la nostra constitució, i que sense les dones els drets, no són humans”. L’informe té una dotzena de pàgines annexos inclosos i tracta diverses qüestions sota el prisma i el parer de Mendoza Cortés.

“El Principat és a Europa, però està molt lluny de garantir els drets humans imperants al continent, molt lluny dels països que l'envolten, assemblant-se més a un país en vies de desenvolupament”

L’informe en qüestió parteix de la base que “a causa de l'estructura política del país, Andorra està clarament governada per l’Església catòlica en tots els aspectes, la vigència actual d'un document del segle XIII anomenat ‘Els pareatges’, on el bisbe de la Seu d'Urgell (Catalunya, Espanya) Joan Enric Vives i l'actual president de França Emmanuel Macron, són reconeguts com els màxims mandataris del país permet que aquests puguin legislar per sobre de les decisions del parlament d'Andorra (Consell general), influint directament que lleis s'aproven i que lleis no”.

A mode de preàmbul es diu també que “aquesta situació excepcional de govern és la primera gran dificultat que impossibilita la majoria dels avenços socials on la doctrina de l'Església Catòlica és present en totes les qüestions d'Estat a través del Copríncep episcopal i que, avui dia és oposat al corrent polític del Copríncep francès, deixant la sobirania nacional en un lloc secundari. Cal destacar que la ciutadania d’Andorra paga 707.499,60 euros d’impostos anuals als coprínceps com a tribut per viure en un Estat feudal”. La presentació conclou mantenint que “el Principat és a Europa, però està molt lluny de garantir els drets humans imperants al continent, molt lluny dels països que l'envolten, assemblant-se més a un país en vies de desenvolupament”.

XERRADES

La compareixença de Mendoza Cortés a Nova York arriba precedida per l’anunci no oficial que l’associació Stop Violències farà durant el primer trimestre del curs que ve a les escoles unes xerrades sobre violència de gènere que impulsa el departament d’Igualtat del ministeri d’Afers Socials. Hi ha dos cicles de xerrades escolars respecte de les quals es va demanar suport al Col·legi de Psicòlegs. A partir de les propostes o idees fetes pel col·lectiu professional, segons fonts de Govern, l’administració va demanar preus a qui va considerar més adient.

I en funció de la proposta, el preu i l’expertesa, segons les fonts consultades, es van triar dos gabinets diferents. Un per a les xerrades sobre igualtat i un altre, en aquest cas Stop Violències, per a parlar de violència de gènere. La decisió tot just s’ha adoptat ara i no hi ha encara ni els acords formalitzats. Això sí, hi ha hagut una filtració interessada probablement per la guerra entre liberals i liberals dissidents, atès que la contractació de Mendoza Cortés depèn del ministeri de Judith Pallarés.

Segons les fonts oficials de Govern consultades, no hi ha hagut cap voluntat de desactivar Stop Violències davant el seu anunci de comparèixer davant l’ONU a Nova York. “En tot cas, la decisió demostra que no hi ha cacera de bruixes”, han assegurat les fonts. La Batllia manté una causa oberta, encara que ja molt minimitzada, contra la presidenta d’Stop Violències arran de la decisió de Govern de denunciar el comportament i determinades expressions i informacions en fòrums internacionals de Vanessa Mendoza Cortés.

Comentaris (10)

Trending