Situació insostenible a la Fundació Privada Tutelar

El nou conveni amb Govern que li garanteix 350.000 euros anuals no serveix per tancar els múltiples problemes d’una entitat de la qual el president en vol plegar i la directora general també estaria en entredit

Signatura del nou conveni entre Afers Socials i la Fundació Privada Tutelar.
Signatura del nou conveni entre Afers Socials i la Fundació Privada Tutelar. C. ESTEVE / SFGA

No només la situació financera és límit. Tota la Fundació Privada Tutelar està al llindar del precipici. La situació de l’entitat és tan insostenible que ni els 350.000 euros anuals de subvenció pública que li assigna Afers Socials a partir d’un recentment renovat conveni no garanteix la continuïtat de l’organització que té cura persones amb la capacitat modificada judicialment. La fundació ha volgut fer-ho tot amb la grandesa típica de tibar més el braç que la màniga i ara mateix el seu futur no és gens clar.

Segons diverses fonts, el Govern mira de salvar els mobles com pot. Però capejar el temporal tot i incrementant un 75% l’ajut que s’hi destinava no és gens fàcil. El programa Joves en Inclusió (JEI) que neix pel que neix i l’impulsa qui l’impulsa hauria consumit la immensa majoria de la dotació econòmica de la fundació. Però com que va néixer pel que va néixer i el va promoure qui el va promoure, a Prat de la Creu programa i entitat no és que siguin intocables però gairebé.

El programa Joves en Inclusió (JEI) que neix pel que neix i l’impulsa qui l’impulsa hauria consumit la immensa majoria de la dotació econòmica de la fundació; Andorran Banking ja va deixar clar al seu dia que la seva contribució seria periòdica i no s’ha trobat un recanvi; qui durant molt temps va presidir el patronat, el notari Joan Carles Rodríguez Miñana, ja fa un bon temps que va deixar l’entitat

Les donacions producte d’aquells temps que calia desprendre’s de diner no regularitzat s’han acabat. Banca Privada d’Andorra (BPA), que va ser un dels valedors inicials, ja fa temps que va desaparèixer i els seus successors en aportació econòmica relativament similar, molt relativament similar, han deixat de contribuir o estan en vies de deixar-ho de fer. Andorran Banking ja va deixar clar al seu dia que la seva contribució seria periòdica i no s’ha trobat un recanvi. I l’associació bancària i la seva representació al patronat és la primera que clama al cel per tot el que succeeix a la casa.

No només això. Qui durant molt temps va presidir el patronat de la Fundació Privada Tutelar, el notari Joan Carles Rodríguez Miñana, ja fa un bon temps que va deixar l’entitat. Ja en tenia prou, de tants romanços. I des que el fedatari públic va donar el cop de porta, no és pas que la situació hagi anat a millor. Ben al contrari, els embolics han anat a més. I la situació financera a menys. Molt menys.

L’entitat va canviar fa un temps de seu, traslladant-se al complex escaldenc del Prat de les Oques, i fent una inversió notable per a un local que semblava que havia d’acollir petites cimeres cada dos per tres quan, de forma real, ben poc servei fa, benentès. En els propers dies, segons diverses fonts, hi hauria d’haver decisions rellevants. No obstant, dijous passat es va ajornar una reunió prevista del patronat. En canvi, hi ha el futur de la fundació està sobre la taula governamental.

Victor Filloy i Josep Rodríguez durant la compareixença per explicar el contingut del conveni.

Relacionat

Afers Socials apuja un 75% l’aportació a la Fundació Privada per garantir-ne la subsistència

La comunicació de l’ajornament de la reunió del màxim òrgan de representació i decisió de la Fundació Privada Tutelar l’hauria encara firmada la directora general de l’entitat, Sílvia Gabarre, que mentre algunes fonts asseguren que està consolidada en el càrrec, d’altres mantenen que està en entredit atès que no compliria els requisits de formació acadèmica que els estatuts de l’organització demanden. En tot cas, com a gestora per desembolicar l’embolic caldrà veure si se’n surt, coincideixen totes les fonts, que recorden que Gabarre, exsecretària d’Estat, exdirectora del BOPA i exdirectora de la CEA, tenia avals prou rellevants.

I qui sí que està del tot superat i estaria un pas de la sortida de la fundació n’és el president. Josep Rodríguez, ex-raonador del ciutadà entre altres coses i que va arribar a l’entitat després de l’escàndol que va suposar l’apropiació indeguda d’algunes quantitats dineràries per part del llavors secretari de la fundació, hauria manifestat la seva voluntat de plegar. Més encara després del compromís de Govern per ampliar i de quina manera la dotació econòmica anual. La Fundació Privada Tutelar podria tenir els dies comptats tot i el ‘rescat’ econòmic governamental.

Comentaris (13)

Trending