Afers Socials apuja un 75% l’aportació a la Fundació Privada per garantir-ne la subsistència

Govern i l’ens que actualment té cura de 46 persones amb la capacitat judicialment modificada signen un nou conveni que actualitza el que es va firmar el 2008 per tal d’adaptar-lo a les noves necessitats assistencials i econòmiques: la subvenció serà de més de 350.000 euros

Victor Filloy i Josep Rodríguez durant la compareixença per explicar el contingut del conveni.
Victor Filloy i Josep Rodríguez durant la compareixença per explicar el contingut del conveni. SFGA

L’aportació estatal a la Fundació Privada Tutelar creix un 75%, passant dels 200.000 euros que solia transferir el Govern a l’ens que va néixer el 2007 als més de 350.000. És, curt i ras, un increment de la dotació per salvar l’entitat, per garantir-ne la subsistència. Durant anys ha anat vivint d’aportacions privades, de donacions de diversa índole que han acabat desapareixent. Ara, Afers Socials i la fundació signen un nou conveni per actualitzar aspectes de naturalesa assistencial i adequar-se als cànons internacionals però, sobretot, per poder revisar a l’alça la subvenció.

El ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy, i el president de la Fundació Privada Tutelar, Josep Rodríguez, han signat el nou conveni, que han escenificat amb una compareixença conjunta. La fundació atén actualment 46 persones que han vist modificada per ordre judicial la seva capacitat. Ni la xifra d’atesos ni tampoc la subvenció rebuda en virtut de l’esmentat conveni engloben altres projectes com pot ser el de Joves en Inclusió (JEI), del qual també té cura la fundació i que rep aportacions públiques per via de les tarifes acordades al seu dia, tant des del ministeri com des de la CASS.

El president de la Fundació Privada Tutelar, Josep Rodríguez, ha reconegut que el conveni “ens dóna tranquil·litat” perquè amb l’aportació governamental (351.762,72 euros) la cobertura de les despeses “queda solucionada”

Filloy ha destacat la “integració integral” a persones amb discapacitat que ofereix la fundació i ha remarcat que amb el nou conveni s’actualitzen aspectes de denominació seguint les recomanacions i exigències de les institucions internacionals. Per això, ara ja no es referirà a persones tutelades. Sinó que la fundació acompanya, té cura, atén… però no tutela, que “és un concepte molt més paternalista”. “El conveni s’havia d’actualitzar”, ha insistit el ministre, que ha recordat, alhora, que s’havia d’acabar d’adequar els canvis legislatius que es van fer el 2019.

Víctor Filloy ha assegurat que també era necessària una actualització econòmica atès que “han anat creixent els serveis” que s’ofereix des de la fundació i l’aportació governamental continuava al tomb dels 200.000 euros. Aquest any (i renovable tres anys més), la subvenció passarà a ser de 351.762,72 euros. El ministre ha remarcat que fins ara, l’entitat havia anat assumint “el dia a dia” a partir de les donacions i altres aportacions rebudes, però que ara ja hi havia “un dèficit de gestió que ha provocat que la pròpia fundació hagi vist disminuïts” els seus recursos i hagi arribat “al límit per poder subsistir”.

51065781921 d2ab2a737d o
Signatura del conveni entre la secretària d'Estat, Teresa Milà, i el president de la fundació, Josep Rodríguez.

El president de la Fundació Privada Tutelar, Josep Rodríguez, ha reconegut que el conveni “ens dóna tranquil·litat” perquè amb l’aportació governamental la cobertura de les despeses “queda solucionada”. En aquest sentit, el ministre ha reconegut que la subvenció estatal suposa un 80% dels ingressos de l’ens. No obstant, l’administració en cap cas es planteja assumir directament les prestacions i el serveis que ofereix la fundació i que formen part d’un catàleg de serveis socials que l’Estat s’obliga a donar i que ho fa a través d’institucions com la Fundació Privada Tutelar o també la Creu Roja o la Fundació Nostra Senyora de Meritxell.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending