Les peticions de volants de desplaçaments a la CASS van caure un 40% el 2020

Les importants restriccions pels viatges a l’estranger provocades per la pandèmia van situar en un mínim històric les peticions de la documentació necessària per gaudir d’atenció sanitària a l’estranger

Façana de la CASS.
Façana de la CASS. Altaveu

Un dels efectes més notori que ha tingut la pandèmia provocada pel coronavirus ha estat la limitació, extrema en segons quins períodes, de la mobilitat. Durant molts mesos de l’any passat -i també d’aquest 2021- sortir del país si no era per causes justificades, estava prohibit. Un bon indicador d’aquesta situació es pot veure a les dades de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). L’expedició de volants de desplaçament es va desplomar, amb una davallada propera al 40%.

Així es desprèn de les dades de la memòria de la parapública per l’any 2020, presentada ara fa tot just uns dies. Cal recordar que aquest document és necessari per poder disposar d’atenció sanitària a altres països. Per tant, són sol·licitats per la gent que marxa a l’estranger, sobretot si la seva estada s’ha de prolongar diversos dies. Aquesta possibilitat, però, va quedar limitada seriosament arran de l’esclat de l’epidèmia de la Covid-19.

I això s’ha notat de forma clara en la petició de volants de desplaçament. Al llarg del 2020, es van gestionar únicament 36.551. Es tracta d’una xifra que suposa una caiguda del 39,76% en comparació als 60.678 del 2019. També està molt per sota de les registrades el 2018 (56.680) i el 2017 (54.685).

Als mesos de ple confinament, abril i maig, no es van ni superar els 500 volants demanats pels usuaris de la companyia

Si les dades s’analitzen mes per mes, es pot comprovar com la pandèmia va trencar una tendència que, novament, anava a l’alça. Així, al gener i al febrer la xifra va ser superior a la de l’any anterior: 2.010 per 1.692 el primer mes de l’any i 2.728 per 2.376 el segon. Tot va canviar radicalment al març.

Cal recordar que el confinament es va decretar a mitjans del mes. A partir d’això, la possibilitat de sortir a l’estranger va quedar seriosament restringida fins ben entrat el juny. Al març, la diferència ja va ser important: 1.390 volants demanats per 2.437 l’any anterior. A l’abril (248) i al maig (436) ja es van desplomar.

Un cop sortit del confinament, les peticions es van recuperar, però sempre per sota de les que havien estat habitual en anys anteriors. Un bon exemple es veu si es comparen les dades del juliol i l’agost, els moments àlgids de peticions, ja que coincideixen amb l’època de vacances.

Així, al juliol es van demanar 9.009 volants, pels 11.118 del mateix mes del 2019. A l’agost, tot just 7.709 pels 9.200 de l’any anterior.

Una altra dada interessant és la del novembre. L’anunci de les noves restriccions de mobilitat tant a Espanya, i especialment a Catalunya, com a França, van tornar a fer que gairebé ningú demanés el document per poder gaudir d’atenció sanitària a l’estranger. Tot just es van tramitar 909, pels 2.090 del mateix mes del 2019.

Etiquetes

Comentaris

Trending