Retorn pactat al CREI de l’adolescent que feia cinc dies que s’havia fugat

Una vegada la desaparició ha estat pública, l’administració ha fet les gestions escaients amb la família i altres ‘ascendents’ del menor, conegut per protagonitzar situacions similars, per convèncer-lo que reingressés a la residència

El CREI va a l'antiga residència Solà d'Enclar.
El CREI va a l'antiga residència Solà d'Enclar. SFGA

El menor que estava fugit des de dissabte al Centre Residencial d’Educació Intensiva (CREI) situat al remodelat espai de l’antiga residència Solà d’Enclar ja torna a estar des d’aquest migdia al recentment estrenat equipament. Una vegada la desaparició ha transcendit públicament, els estaments involucrats en la gestió de l’equipament i responsables del menor en tan què tutel·lat per l’Estat han posat els mitjans necessaris per convèncer l’entorn de l’adolescent, de 17 anys, que el millor era que retornés a la residència. Ha estat, doncs, un retorn pactat.

El noi, un dels tres internats al CREI, va marxar dissabte i des de llavors estava en parador desconegut, tal i com va avançar aquest dimecres a la nit l’Altaveu. De fet, just va estar-se unes 48 hores a l’equipament, atès que hi havia ingressat dijous per ordre judicial. El jove procedia de la Gavernera, on solen ser molt habituals les fugides. No obstant això, però, el CREI és un centre on el control de seguretat hauria de ser molt major tot i que no es tracta d’un espai de reclusió. És a dir, no és una presó.

Dos vigilants en un dels accessos del CREI.

Relacionat

Primera fuga al centre d’internament per a joves amb trastorns

Vista la repercussió que estava tenint la fugida s’han fet les gestions amb la família del menor i altres ‘ascendents’ seus per tal de convèncer-lo que deposés la seva actitud. Eren familiars i amistats els que aixoplugaven el noi. No és la primera vegada que el jove protagonitza situacions similars, encara que abans ho feia a la Gavernera. Se’l considera un noi força conflictiu i va marxar del CREI amb relativa facilitat aprofitant la situació d’una reixa, a la part posterior de l’equipament, que les associacions que treballen per la defensa dels joves amb trastorns mentals ja havien advertit que es podrien donar situacions no volgudes.

Arran d’aquest cas s’estan revisant els protocols d’actuació en matèria de seguretat i es decidirà, si escau, si cal reforçar alguns elements de protecció del centre. Quant a la fugida concreta, fonts consultades han assegurat que els responsables de la gestió del centre -una societat formada per dues fundacions catalanes especialistes en dirigir centres similars- i de l’empresa de seguretat privada que s’encarrega de la vigilància s’estarien fets retrets mutus sobre la responsabilitat de la sortida del menor.

Una imatge d'ADJRA.

Relacionat

“Ja vam advertir que aquella reixa del CREI seria un colador, però diuen que ens escolten”

Sia com vulgui, és clar que el noi no acudeix només al CREI en règim diürn sinó que és d’internament permanent per ordre judicial i també és clar que aquesta primera fugida haurà posat a prova les costures de tot el que envolta el recinte recentment estrenat. Des dels protocols de seguretat -incloent dispositius mecànics i actuació humana- a la disposició que presenta el disseny del centre, situat en les remodelades dependències de l’antiga residència Solà d’Enclar.

Etiquetes

Comentaris

Trending