“Ja vam advertir que aquella reixa del CREI seria un colador, però diuen que ens escolten”

Les associacions clamen contra la primera fugida al centre d’internament de joves amb trastorns i asseguren que “de manera constructiva” van fer arribar un llistat de deficiències sobre les quals no s’ha fet gaire cas

Una imatge d'ADJRA.
Una imatge d'ADJRA.

La malaurada d’una fugida d’un dels tres interns del Centre Residencial d’Educació Intensiva (CREI) no fa res més que confirmar els mals auguris i la posició de les associacions que treballen per a la consecució de més mitjans i recursos per a les persones i les famílies que pateixen algun trastorn relacionat amb la salut mental. “Ja vam advertir que aquella reixa es podria convertir en un colador”, recorda la presidenta de l’ADJRA, Sandra Cano, que explica que el problema que podria suposar el punt per on hauria fugit el menor que es busca ja formava part d’una llista de deficiències que les associacions van fer.

“Arran de la visita que vam fer al CREI abans de la seva posada en marxa, ja vam anotar i vam fer arribar al ministeri un llistat de coses que consideraven que calia millorar. Era una crítica constructiva. I suposadament ens escolten. Certament, si escoltessin més les associacions moltes coses es podrien evitar”, explica una Cano que assegura que es va advertir que ja no era per l’alçada de la tanca, també fàcilment salvable per un jove, sinó pel fet que “era una reixa, què hi fa una reixa allí. Ja els vam dir que a través d’aquella reixa de de fora es podien introduir ganivets, o tabac, o substàncies”. Però suposadament els van assegurar des del ministeri que una solució definitiva costava massa diners.

Dos vigilants en un dels accessos del CREI.

Relacionat

Primera fuga al centre d’internament per a joves amb trastorns

No és la única mancança que les associacions van detectar quan van fer una visita a les instal·lacions. De fet, des de l’administració es van comprometre amb les responsables almenys de l'Associació en Defensa del Jovent en Risc (ADJRA) i l'Associació de Famílies afectades per Malalties Mentals (AFMMA) a tornar a convidar representants dels col·lectius perquè tornessin a repassar l’equipament una vegada s’haguessin fet les millores. Evidentment, diuen, no se’ls ha tornat a cridar perquè acudeixin a un CREI d’on des de dissabte, un dels únics tres joves que hi estaven internats se’n va escapolir.

Les representants de les associacions, en la compareixença que ha enutjat Jover.

Relacionat

Jover ataca les associacions de familiars de malalts mentals: “fan soroll i crítica destructiva”

“Com que és més fàcil no donar la raó a les associacions i atacar-les, llavors passen aquestes coses”, remarca Cano, que insisteix, en un clara referència a les manifestacions d’aquest dimecres del ministre portaveu, Eric Jover, quan ja era clar que hi havia un intern menor del CREI desaparegut, que “les aportacions que es van fer eres constructives”.  ADJRA, AFMMA i Projecte Vida ja van anunciar dimarts que si se’ls convoca a més reunions només per a la foto i per a fer d’oients, no acudiran.

Comentaris (2)

Trending