Primera fuga al centre d’internament per a joves amb trastorns

La direcció del CREI, l’empresa privada encarregada de la vigilància i Afers Socials ja revisen els protocols mentre la policia té oberta la recerca del noi, ‘desaparegut’ des de dissabte

Dos vigilants en un dels accessos del CREI.
Dos vigilants en un dels accessos del CREI. Toni Solanelles

La direcció del Centre Residencial d’Educació Intensiva (CREI), l’empresa privada encarregada de la seva vigilància i el departament d’Infància i Joventut del ministeri d’Afers Socials treballen ja en la revisió dels protocols de seguretat de l’equipament. El motiu? Amb només tres interns i en funcionament des de fa menys d’un mes, ja hi ha hagut la primera fugida. La situació està creant un fort neguit.

Malgrat que el CREI no és una presó, és clar que es tracta d’un centre on hi ha d’haver una vigilància estricta. Hi ha -o hi haurà en el futur- usuaris internats de forma permanent -com seria el menor ara fugat- i joves que acudiran a l’equipament a mode de centre de dia i, en aquest cas, és clar que entren i surten amb habitualitat. Però no hauria d’haver estat el cas del menor fugit, que és intern permanent a tots els efectes. Les fonts consultades per l’Altaveu han assegurat que l’adolescent s’hauria escapolit dissabte i des de llavors no es té coneixement del seu parador.

Segons les mateixes fonts, aquest jove va arribar al CREI procedent del CRAE La Gavernera, on malauradament són més aviat del que haurien de ser les anades i vingudes dels usuaris i molt sovint són els propis monitors i tècnics els que avisen els cossos de seguretat del parador del fugat i els van a cercar i els retornen al centre. Hores d’ara no és el cas del ‘desaparegut’ des de dissabte.

El noi, un dels tres internats, hauria marxat aprofitant una reixa de dubtosa seguretat que està situada a la part posterior de l’equipament recentment estrenat, entre l’edifici residencial pròpiament i un pati que confronta amb una zona amb desnivell

Fonts oficials han confirmat la fugida del menor, han admès que el CREI és un establiment que gaudeix -o hauria de gaudir- d’una seguretat molt superior a La Gavernera i han informat que la policia manté una intervenció oberta amb l’objectiu de poder trobar el noi i retornar-lo al centre. Aquestes fonts oficials han reconegut que malgrat que el centre d’internament per a joves amb trastorns “no és una presó” és obvi que “hi ha un sistema de seguretat” i elements de contenció.

Altres fonts han indicat a l’Altaveu que el noi hauria marxat aprofitant una reixa de dubtosa seguretat que està situada a la part posterior de l’equipament recentment estrenat, entre l’edifici residencial pròpiament i un pati que confronta amb una zona amb desnivell. Oficialment, i per prudència, hi ha detalls que no han transcendit però les fonts consultades han admès que “és clar que alguna cosa ha fallat”.

D’aquí que ja s’estigui treballant en la revisió dels protocols alhora que des del cap de setmana s’ha reforçat la seguretat o, com a mínim s’ha exigit una atenció major als vigilants que presten servei al CREI. La gestió del centre, sota supervisió de l’Estat a través d’Afers Socials, està concedida a la societat Serveis d’Atenció Socioeducativa RMF, que és la denominació oficial de la unió temporal d’empreses que inicialment van constituir les fundacions catalanes Mercè Fontanilles i Resilis.

Comentaris (12)

Trending