La majoria relativitza les crítiques del Raonador per l’habitatge mentre el PS reclama fer-li cas

Demòcrates i Acció defensen que Vila va valorar positivament algunes mesures ja adoptades, tot i admetre que encara no han donat fruits, mentre que els socialdemòcrates tenen clar que “va ser clar i va dir que no n’hi ha prou amb el que s’ha fet”

El conseller demòcrata Joan Carles Ramos amb el Raonador, abans de la compareixença.
El conseller demòcrata Joan Carles Ramos amb el Raonador, abans de la compareixença. EDUARD COMELLAS / CONSELL GENERAL

Els grups parlamentaris han rebut de forma ben diferent les declaracions del Raonador del Ciutadà, Marc Vila, sobre l’agreujament de la problemàtica de l’habitatge. Mentre que des del grup socialdemòcrata tenen clar que “calen mesures decididament intervencionistes”, la majoria entén que la crítica no va ser tan dura. De fet, apunten que es va valorar positivament alguna de les accions ja impulsades. El que queda clar, tant de les valoracions de Demòcrates i dels independents, és que no comparteixen que s’hagi de limitar la compra de segones residències.

Per al ‘taronja’ Joan Carles Ramos, les paraules del Raonador “entren dins la seva feina i funció: ha detectat on estan els problemes i quines poden ser les solucions”. Al seu entendre, “és com un termòmetre i ens diu que la malaltia encara hi és”. Sobre el tema habitatge, ha admès que “s’han fet moltes coses, però encara no es veuen els resultats; el suflé no ha baixat”.

‘Taronges’ i independents no amaguen que la proposta de limitar la compra de segones residències no els agrada, tot i admetre que encara no hi ha resultats d’altres accions

Per això, apunta que “hi ha moltes coses que va dir que estan en curs”. I s’ha mostrat confiat que “es veuran efectes a mitjà i llarg termini”. Sobre les propostes de Vila, ha indicat que no acaba de compartir la de desincentivar la compra de pisos com a segones residències. “La trobo dràstica. No ho veig, perquè Andorra és un destí turístic i hi ha gent que les vol”, ha comentat. En canvi, sí que considera lògic que es demani promoure habitatge de protecció oficial.

Per la seva banda, Eva López, del grup independent (i també d’Acció) demana veure les paraules de Vila “de forma positiva”. I és que ha volgut destacar que “hi ha mesures adoptades que han estat positives, com ara la pròrroga dels contractes, que han de continuar en el temps; si s’aturés, seria desastrós”. Admet, però, que “també va demanar que cal fer més coses i més valentia”. Tot i això, remarca que “em quedo  amb el fet que amb la legislació aprovada s’ha pogut aturar el comportament d’alguns propietaris contra la població del país; s’ha pogut evitar que es faci fora molta gent del seu pis”.

López entén que la proposta vinculada a les segones residències “no s’ha d’agafar de forma negativa”. Així, apunta que “potser el que cal és incentivar la compra de pisos per part de gent del país, especialment de joves”. El que sí comparteix al 100% és que “cal dotar de més recursos l’Institut de l’Habitatge”.

Vila conversa amb la consellera general Núria Rossell abans de la compareixença.

Relacionat

El Raonador exigeix polítiques d’habitatge més intenses, ràpides i amb més recursos

Menys interpretació de les paraules del Raonador fa la consellera general del PS Judith Salazar. “Al final, va ser molt clar. Va dir que s’estan fent coses però que no n’hi ha prou”, ha recordat. I ha remarcat que “la realitat és que les mesures no arriben a la gent; prou feina tenen per defensar el dret a la pròrroga dels contractes”.

Per a la parlamentària canillenca, Vila ha refermat el que fa temps que defensa la seva formació. “Hem dit molts cops que el mercat, per si sol, no es regula, perquè el seu únic enfocament és el benefici econòmic”, ha indicat. I ha advertit que “si no posem mesures on es posi en valor el benefici social, el drama cada cop estarà més disparat”.

Altaveu també ha demanat valoració a Terceravia. El seu conseller, Joan Carles Camp, es va mostrar durant la compareixença molt crític amb les afirmacions del Raonador. Tot i això, la formació ha declinat fer declaracions tot indicant que tot el que es volia dir ja es va explicar a seu parlamentària.

Comentaris (4)

Trending