Els immobiliaris recomanen buscar pis únicament als portals especialitzats per evitar estafes

Fonts del sector indiquen que els anuncis falsos apareixen en webs amb pocs controls i, en canvi, als dedicats exclusivament a aquest àmbit “demanen dades per posar una oferta” que permeten donar garanties als usuaris que la proposta és real

Aparador d'una immobiliària.
Aparador d'una immobiliària. ARXIU

L’avís per part de la policia d’intents d’estafa oferint per internet pisos de lloguer ha posat en alerta els immobiliaris. Des del sector s’era conscient que a altres països aquestes activitats il·lícites són habituals i, ara, es té la sensació que es pot aprofitar la situació del mercat a Andorra per captar noves víctimes. Per això, un consell clau, entenen els agents consultats per Altaveu, és fer servir webs especialitzades en aquest àmbit i no altres pàgines com pot ser Wallapop o similars, tot recordant que les primeres donen més garanties de veracitat de les ofertes.

L’alerta la va aixecar fa uns dies el mateix cos de policia. A través d’un comunicat a xarxes, avisava que s’havien detectat intents d’estafa. Es feien servir imatges reals d’habitatges al país per oferir, via internet, una oferta falsa de lloguer. A més, a un preu força atractiu per fer picar possibles víctimes. A partir d’aquí, quan algú es posa en contacte, se li demana una paga i senyal i, un cop feta, es desapareix.

Anunci fals d'una oferta de lloguer de pis.

Relacionat

La policia alerta d’estafes en lloguers de pisos

Fonts del sector immobiliari consultades per Altaveu admeten que es tracta d’una pràctica habitual a altres països. “Sabem que passa a molts llocs, com ara ciutats on hi ha problemes d’habitatge”, han indicat. I és que, en el fons, es tracta d’una estafa fàcil de fer. “Tot just introdueixes les dades a la xarxa i ja està”, relaten. I es busca, justament, persones que estan desesperades per trobar un lloc on viure: “hi ha gent que pica”.

Des del sector remarquen que les webs emprades no són portals especialitzats. Aquestes, destaquen, “demanen a l’hora de posar un anunci tota una sèrie d’informació que ja els permet garantir que ets una immobiliària”. Per tant, “és molt complicat posar un anunci fals”. En canvi, els estafadors fan servir “plataformes diferents”, amb menys controls però que, en canvi, si es fa una recerca a Google o altres cercadors sí que apareixen. I, per tant, les possibles víctimes arriben fàcilment a l’oferta esquer.

La sensació, doncs, és que Andorra, amb l’actual situació del mercat de lloguer, pot ser un altres escenaris més a posar en aquests anuncis falsos. I hi ha un risc afegit: “molta gent que busca són temporers, no dominen i el català i això fa que els sigui més fàcil caure”.

La recomanació des del sector, doncs, és clara. A l’hora de buscar un pis de lloguer cal fer servir únicament els portals especialitzats on “és molt complicat posar un anunci fals”. Aquestes webs o aplicacions donen, asseguren, moltes més garanties als usuaris.

Comentaris (3)

Trending