Govern prioritza la compra d’edificis sencers per destinar-los a lloguer a preu assequible

L’executiu engega el procés amb un pressupost d’11 milions per a l’adquisició d’immobles i de vuit per a l’arrendament, tot deixant clar que hauran d’estar en desús i obrint la porta a antics establiments turístics ara tancats

Víctor Filloy, durant la presentació del programa.
Víctor Filloy, durant la presentació del programa. G. P.

El Govern ha iniciat el procés per aconseguir, via compra o lloguer, habitatges que pugui posar a lloguer a un “preu assequible”. En total, es destinaran els pròxims anys 19 milions d’euros, dels quals 11 per a l’adquisició i 8 per a l’arrendament. L’executiu prioritzarà operacions que permetin tenir tot un edifici de pisos i, sigui de segona mà o d’obra nova, que estiguin en desús. En aquest punt, també s’obre la porta a acceptar antics hotels o altres establiments turístics ara tancats.

El procés per a aquesta adquisició començarà dimecres, amb la publicació al BOPA del plec de bases pel que ha de ser un concurs públic i, per tant, segons ha afirmat el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, els principis bàsics de “publicitat, concurrència i transparència”. La voluntat és “iniciar la creació d’un parc públic de pisos” que estarien disponibles per a la ciutadania a “un preu assequible”.

El projecte implica Govern, que comprarà o llogarà els immobles; el fons d'habitatge, que posarà els diners per a les reformes necessàries; i l’Institut de l’Habitatge, que en farà la gestió

En total, el Govern disposa de 19 milions per aquest programa. D’aquests, 11 es destinaran directament a la compra: 1 milió ja enguany, 5 el 2023 i 5 més el 2024. Els 8 restants seran per lloguer, ja amb un termini més llarg, fins al 2027. Aquests diners estan exclusivament destinats al programa mentre que la reforma que sigui necessària serà assumida pel fons de l’habitatge.

El procediment prioritza edificis sencers d’habitatges, més que no pas pisos disseminats que, però, no es descarten del tot. En aquest sentit, Filloy ha explicat que hauran d’estar en desús i lliures de càrregues. Per tant, tampoc podran tenir llogaters en els pisos. Una altra opció seria la d’antics hotels o establiments turístics, ara tancats, que es rehabilitarien. En canvi, queden fora cases unifamiliars o bordes.

Justament, el procés inclou que totes les propostes tindran una doble taxació: per un costat, el preu del mateix bé immoble; per l’altre, la inversió necessària per a la seva reforma. En qualsevol cas, l’oferta que hagi de presentar el propietari no podrà superar el cost conjunt de totes dues operacions.

El concurs preveu de termini per presentar propostes fins al 15 de desembre. A partir d’aquí, en una primera fase tècnics del Govern analitzaran si són adequades i es faria una primera selecció. Després, tocaria la taxació i la posterior presentació per part del propietari d’una oferta. S’espera, doncs, que al llarg del 2023 es puguin completar les primeres operacions.

Filloy ha admès que no saben quants pisos es poden aconseguir amb aquest procediment. També ha reconegut que sobre la taula tenen interès d’alguns propietaris. “Hem tingut contactes i ens han comentat aquesta possibilitat”, ha indicat, tot explicant que “ens diuen que tenen un bé immoble tancat, però pas la capacitat per fer la rehabilitació”. El ministre ha avançat que la reforma també es pot aplicar als edificis que es lloguin tot i que, en aquest cas, “el contracte serà més curt o més llarg en funció del cost, per poder amortitzar la inversió”.

 El projecte implicarà tres entitats. Per un costat, Govern, que serà qui compri o llogui els edificis. Per l’altre, l’Institut Nacional de l’Habitatge, que serà qui els gestioni oferint-los a un preu assequible, que s’entén aquell que se situa un 25% per sota del de mercat. Per últim, el fons de l’habitatge, que serà qui aporti els diners per fer les reformes.

Comentaris (11)

Trending