La fundació de Meritxell manté que el nou conveni ha de permetre millorar les condicions laborals

La directora general assegura que hi ha en marxa des del febrer un treball col·laboratiu entre totes les parts implicades amb la voluntat d’obtenir “un finançament sostenible i que s’adeqüi a les necessitats d’atenció a les persones amb discapacitat”

Comentaris

Celine Mandicó en una intervenció pública.
Celine Mandicó en una intervenció pública. arxiu

La direcció general de la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell (FPNSM) assegura que el nou conveni que s’està negociant amb diversos departaments del Govern ha de permetre “millores de les condicions laborals del seu personal que s’estan tractant en el si de la negociació col·lectiva”. La negociació del conveni es va iniciar el febrer del 2024 i està encarada a garantir per al centre “un finançament sostenible i que s’adeqüi a les necessitats d’atenció a les persones amb discapacitat”.

La directora general de la institució, Celine Mandicó, signa un escrit adreçat a l’Altaveu en què contextualitza la negociació que s’està duent a terme, per deixar clar que l’administració central que injecta diners a la fundació no està exigint cap control suplementari ni res que se li assembli. En tot cas, en el seu escrit, Mandicó deixa clar que “la fundació, al llarg dels successius convenis, sempre ha donat resposta a la demanda de recursos educatius efectuada per part d’Educació”. En en aquest sentit, exposa la directora general de la FPNSM, “el conveni vigent signat el 2020 va establir dues tarifes, la d’educador i la d’auxiliar, que es facturen mensualment a partir de la demanda de recursos per part del Govern”

Un rètol de la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell.

Relacionat

Educació reclama a l’escola de Meritxell més control de la despesa en el marc del nou conveni

Segons Mandicó, “aquestes tarifes integren tots els costos necessaris per tal de poder prestar el servei al qual van dirigides. Un 83% de la tarifa es destina a l’atenció directa com per exemple salaris, CASS, formació, plans de pensions… La resta es destina a costos indirectes, principalment els relacionats amb els departaments de suport com són recursos humans, administració i finances o informàtica i qualitat, entre d’altres”. Recorda la directora general de la fundació que la institució, “per lleis i pels seus estatuts, se sotmet anyalment a una auditoria de gestió, a una auditoria financera externa i a l’habitual del Tribunal de Comptes”.

A més a més, “el patronat de l’entitat trimestralment aprova els tancaments comptables i anualment formula i aprova els comptes anuals”. En tot cas, Mandicó celebra el clima de negociació que s’ha donat fins ara, amb una única reunió i en el marc d’un “treball col·laboratiu entre totes les parts implicades” per acordar un finançament adequat a les necessitats i sostenible per a les arques públiques. 

Comentaris (2)

Trending