Es busca, doncs, introduir uns retocs que per “rebaixar la pressió” (econòmica, sobretot) al petit empresari, que potser “no pot assumir” l’adaptació legislativa íntegrament tenint en compte que “els seus ingressos no són tan elevats”. “El petit empresari és més sensible i més vulnerable. No volem perjudicar-lo més del compte”, afegeix la consellera.
Segons Puig i la també consellera general demòcrata Meritxell Alcobé, les esmenes són el resultat d’un “treball intern del grup” per tal de “donar aire i marge” als implicats (empresaris i associacions).
Així, Demòcrates vol obrir la possibilitat de poder plantejar solucions alternatives si un espai no pot complir la normativa, “sempre que aquestes alternatives siguin viables”, segons Puig, que ha detallat que la proposta complementària es tramitarà a Afers Socials perquè n’avaluï la seva idoneïtat i, fins i tot, podria ser elevada a la Comissió per al Foment de l’Accessibilitat. Puig també ha avançat que es treballa per evitar la “càrrega desproporcionada” que impliquen algunes reformes (s’estudiaran els ingressos anuals de les empreses). Una altra esmena destacada és la relativa a la possibilitat de poder pagar amb un sistema de pagament alternatiu als taxis (oferir, doncs, altres opcions al pagament en efectiu).
Els plans d’accessibilitat són un altre àmbit de la llei que Demòcrates esmena. La preferència és que els locals amb una superfície inferior als 100 metres quadrats no l’hagin de fer. També n’estarien exempts els negocis que canviïn de titularitat però mantinguin l’activitat de l’anterior propietari (si hi ha un canvi d’ús, sí que caldrà, és clar). Per facilitar l’elaboració d’aquests plans, el Govern haurà de proporcionar-ne models que serveixin de guia. La formació també vol allargar el període transitori d’execució dels plans d’accessibilitat (presentar-los en un termini de tres anys i materialitzar-los en un termini de set).
Finalment, una última esmena destacada per Alcobé ha estat la de la reducció dels imports de les sancions per tal “suavitzar-les, pensant en el petit empresari i l’arrendador”. En aquest sentit, les multes molt greus es rebaixen a la meitat (de 100.000 euros a 50.000 euros) i les greus també es redueixen a la meitat (de 50.000 euros a 25.000 euros). Segons Alcobé, en la línia de Puig, les modificacions plantejades “no alteren les obligacions” que marca el projecte de llei ni tampoc es desvien del compliment dels drets de les persones amb discapacitat: “Volem una societat inclusiva i respectuosa per a tothom”.
Comentaris