Convocada una taula d’habitatge específica per abordar la problemàtica dels temporers

Filloy, que remarca que no és “digne” haver de compartir habitació, demana “sensibilització” als empresaris perquè “aportin solucions” als treballadors que contracten

Temporers fent cua a la porta d'Immigració.
Temporers fent cua a la porta d'Immigració. ARXIU

El ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, ha avançat que en pocs dies se celebrarà una comissió de l’habitatge amb l’objectiu d’abordar la problemàtica dels temporers que no troben allotjament. En la trobada, es vol que hi participin empresaris de l’hostaleria i la patronal per “veure quina solució poden aportar”. En aquest sentit, ha apuntat que “els volem sensibilitzar” perquè donin sortides als treballadors contractats. I aquestes, al seu entendre, no poden passar per compartir habitacions. “No crec que això sigui digne”, ha afirmat.

Filloy ha volgut deixar clar que, des del Govern, “som sensibles als problemes d’aquestes persones”, tot remarcant que “han vingut, com molta altra gent, a construir el país”. Per això, entenen que “hem de sensibilitzar els empresaris, que s’acaben beneficiant del seu treball, perquè els trobin solucions d’allotjament”.

En aquest sentit s’emmarca la convocatòria d’una reunió de la taula d’habitatge. En ella, es demanarà la presència “d’empresaris d’hostaleria i la patronal”. Es vol veure “quines solucions poden aportar, si no és per ara també de cara al futur”.

Un dels missatges a les xarxes socials en recerca de pis.

Relacionat

“Busco habitació, llit, sofà, manta a terra, el que sigui”

Un dels punts que preocupa és la possibilitat que molts temporers acabin en un mateix pis, convertir-lo en un habitatge “pastera”. Admet que, ara, és més complicat fer el control pertinent perquè això no succeeixi, un problema que, entén Filloy, es podrà solucionar amb la digitalització del registre de cèdules d’habitabilitat: “Allà s’incorporarà quina és la capacitat màxima de cada habitatge i, llavors, podrem determinar els llindars d’ocupació”. Ha admès Filloy que, fins ara, “és complicat perquè no disposem d’una eina prou clara”. Tot i això, sí que ha volgut deixar clar que “si constatem una situació d’aquestes, policia i Afers Socials actuen”.

Preguntat sobre si considera correcte que es digui que una solució és que es comparteixi habitació, Filloy ha estat contundent. “Un habitatge digne és allò que respecti la dignitat de les persones i no crec que ho sigui”, ha indicat, tot remarcant que “estic lluny d’aquest posicionament”. Per això, ha indicat, “treballem i intentem prendre mesures en aquest àmbit; cal respectar la dignitat de les persones i de les famílies; tant de les que ja hi són al país com de les que venen”.

Més complicat, però, és actuar en situacions d’abusos, com ara algunes propostes que s’han pogut veure a les xarxes, com ara peticions desorbitades per disposar ni que sigui d’un sofà on dormir. “No deixen de ser anuncis a Facebook o altres llocs i difícilment, en un país lliure, es pot actuar”. Ara bé, ha avisat que “si constatem una situació concreta que ens pugui arribar tant al departament com a l’oficina de l’habitatge, activem les palanques que tenim: policia i serveis socials”.

Comentaris (37)

Trending