La comissió per les pensions evidencia les diferències entre CEA i sindicats

La patronal ha presentat les seves propostes per la reforma del sistema, tot destacant la necessitat d’allargar en el temps la pujada de les cotitzacions i de tenir en compte l’esforç que els canvis suposaran pels autònoms

Gerard Cadena al costat de Jordi Cinca, durant una comissió anterior.
Gerard Cadena al costat de Jordi Cinca, durant una comissió anterior. T. S.

La comissió especial del Consell General que analitza la reforma del sistema de pensions ha mantingut aquest dimarts una nova reunió. La trobada ha permès la Confederació Empresarial (CEA) presentar les seves propostes. I, a la vegada, ha evidenciat les importants diferències amb el model que es defensa des dels sindicats. Entre altres punts, el president de la patronal, Gerard Cadena, ha defensat la necessitat d’un increment de cotitzacions més allargat en temps i que es tinguin en compte les especificitats dels autònoms.

El dirigent de la CEA, acompanyat del gerent, Iago Andreu, han desgranat les propostes que la patronal ha fet arribar a la comissió que, han admès, “segueix les potes dissenyades pel consell d’administració de la CASS”. Així ja s’accepta un increment de cotitzacions, però es demana més marge de temps. Que no tot -quatre punts- sigui en quatre anys sinó en sis, ja que “cal tenir en compte el context del qual sortim, de la pandèmia”.

Gerard Cadena i Francesc Zamora durant la roda de premsa.

Relacionat

La CEA proposa augmentar la cotització a la CASS en quatre punts i que tres els pagui el treballador

Per altre costat, també preocupa l’impacte de la reforma sobre els treballadors per compte propi. S’ha recordat que, en el cas de les cotitzacions, haurien d’assumir tot l’increment. I que pel que fa al segon pilar, els plans complementaris, també haurien d’assumir la part que, en el cas d’un assalariat, es repartirien empresa i treballador. Per això, es defensa que cal un tracte especial, on Govern pugui incrementar la seva aportació a aquesta segona pota.

El que ha quedat patent durant i després de la trobada ha estat les postures divergents que, ara mateix, tenen CEA i sindicats. “Hi ha diferents posicions”, ha admès Cadena. I així ho ha refermat el secretari general de la Unió Sindical (USdA), Gabriel Ubach.

“Està clar que ells tenen una proposta més propera a la del Govern i la CASS. En canvi, la nostra la basem en la necessitat de les persones, primer de tot, i ells busquen més la sostenibilitat del sistema”, ha posat en relleu el líder sindical en declaracions a Altaveu. També, remarca, entenen que “cal explicar tot a la ciutadania i que ella pugui decidir”, ja que “els diners no són de l’executiu”.

Carla Guinot (SEP) i Gabriel Ubach (USdA) durant la comissió especial d'aquest dimarts.

Relacionat

Els sindicats proposen pujar les pensions vuit punts i equiparar-les al salari mínim

La comissió accelera ara amb les seves sessions. En les pròximes setmanes, PS, sindicats i Federació de Discapacitats han de presentar les seves propostes. Posteriorment, totes elles seran sotmeses a l’anàlisi econòmica i financera per saber quin seria el seu impacte. Justament, un dels temes que caldrà decidir és escollir una segona empresa especialitzada en estudis actuarials per fer aquest treball.

Comentaris (3)

Trending