Els sindicats proposen pujar les pensions vuit punts i equiparar-les al salari mínim

Són partidaris d'un augment general de forma gradual, i del finançament actual del sistema sanitari mitjançant impostos, i el trasllat d'aquesta part de la cotització a la branca de pensions

Comentaris

Carla Guinot (SEP) i Gabriel Ubach (USdA) durant la comissió especial d'aquest dimarts.
Carla Guinot (SEP) i Gabriel Ubach (USdA) durant la comissió especial d'aquest dimarts. Toni Solanelles

Els sindicats proposen equiparar les pensions de jubilació al salari mínim interprofessional, perquè creuen que és el mínim establert que es necessita per viure. Caldria, però, consensuar el número d’anys de cotització. Al mateix temps, les pensions s'haurien de revaloritzar sempre amb l'IPC i afegir cada tres anys la diferència entre el creixement salarial i l'índex de preus.

En el document que presentaran a la comissió especial de seguiment de la CASS el 7 de juny, també proposen un augment general de vuit punts de forma gradual, i el finançament actual del sistema sanitari mitjançant impostos, i el trasllat d'aquesta part de la cotització a la branca de pensions. Això permet afegir més de deu punts més de cotització. Consideren que, en conjunt, la cotització del sistema de pensions hauria d'assolir progressivament un total d'aproximadament, els 30 punts de cotització, i així situar les cotitzacions per finançar les pensions vora les ja existents als països de l'entorn.

Discrepen de la CEA en els plans de pensions d'empresa i l'augment de l'edat de jubilació amb l'esperança de vida

Per altra banda, afirmen que el topall màxim de cotització no pot evitar que les empreses paguin pels salaris més elevats. Al contrari de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), els sindicats opinen que en cap cas s'han d'establir cotitzacions obligatòries per al finançament dels plans de pensions d'empresa. També en relació a la propostes de la CEA, els sindicats rebutjen tots aquells mecanismes que proposin l'augment de l'edat de jubilació en relació amb l'esperança de vida. Indiquen que és injust i regressiu.

Estan en contra del sistema de comptes nocionals per als menors de 45 anys, ja que això empitjoraria les pensions dels més joves. El sistema de comptes nocionals són un model no financer d'aportació en el qual la quantia de la prestació és directament proporcional a les aportacions realitzades durant la vida laboral i a l’esperança de vida. Finalment, els sindicats reiteren la necessitat de fer un referèndum entre els cotitzants per tal que puguin decidir el seu futur. Conclouen que no és possible afrontar una reforma del sistema de pensions de manera independent de l’elecció d’un model social.

Comentaris (3)

Trending