Tal i com ha explicat la coordinadora del programa, la psicòloga Eva Flotats, i la recentment designada presidenta d’Autea, Anna Muñoz, l’obtenció del certificat expedit per la National Autistic Society (NAS) permet tenir clar “que les coses s’estan fent bé i que es fan amb rigor”, però també que els professionals que presten servei en el programa cal que “es posin les piles”, o dit d’una altra manera, que no es relaxin, perquè la NAS pot sotmetre cada tres anys el programa a revisió.
Ja quan es va fer la prova pilot del JEI, les professionals que l’impulsaven van demanar la possibilitat de fer una acreditació de primer nivell. S’hi ha estat treballant durant més d’un any i el novembre experts de la institució britànica van fer estada a Andorra per fer un seguiment exhaustiu del treball que es feia al JEI. Per parlar amb usuaris, amb professionals, amb familiars. Si inicialment, repassant la documentació prèvia, s’havien detectat alguns serrells que ballaven, la presència d’un especialista de la NAS al Principat va fer decaure qualsevol dubte.
La NAS ha destacat del JEI, especialment, l’ús de tècniques individualitzades i la ràtio d’un per un. La preparació dels professionals o el fet que s’hagi aconseguit crear, al barri on el JEI té el centre, a l’avinguda Fiter i Rossell, “una xarxa de comerços que potencien la inclusió”
Segons Flotats, s’ha valorat molt i bé les tècniques amb evidència científica amb què es treballa. La NAS ha destacat del JEI, especialment, l’ús de tècniques individualitzades i la ràtio d’un per un. És a dir, que per cada usuari -en són cinc actualment- hi ha un educador, un especialista pendent d’ell. Per a la coordinadora del projecte, aquesta ràtio “és indispensable”. La preparació dels professionals o el fet que s’hagi aconseguit crear, al barri on el JEI té el centre, a l’avinguda Fiter i Rossell, “una xarxa de comerços que potencien la inclusió” també ha estat destacat en el moment d’atorgar una certificació que no té cap centre ni d’Espanya ni de França.
El programa és excel·lent. Però ha empès la fundació tutelar cap a unes dificultats econòmiques que han obligat en certa manera el Govern a rescatar la institució. Evidentment aquest tema es queda al marge dels poders de decisió de Flotats i Muñoz. I el president en funcions de la fundació, Josep Rodríguez, prefereix ara per ara parlar “de les bones notícies, que tot sovint no són notícia”. L’acreditació del JEI per part de la NAS és, sense cap mena de dubte, una excel·lent notícia per a Autea i per a la fundació.
“Que els nostres programes estiguin certificats és un dels objectius que ens hem fixat”, explica Muñoz, que remarca que el reconeixement al JEI comportarà que “s’hagi d’estar al dia amb rigor”. Autea, que recentment ha rebut l’interès d’algunes famílies de la Cerdanya que voldrien treballar sota el paraigua de l’entitat andorrana, disposa de tres programes més a banda del JEI. El del grup jove, el d’alevins i el que està destinat a infants de sis a dotze anys. El JEI va destinat a adults d’entre 16 i 31 anys. La presidenta de l’associació referma la voluntat que tots aquests programes ostentin “una solidesa científica i passin per les certificacions”.
Comentaris (2)