A preguntes de la presidenta suplent del grup parlamentari d’Andorra Endavant, Noemí Amador, Marín ha detallat que actualment el ministeri compta amb 174 places, de les quals 151 estan ocupades, i ha subratllat que 21 places més estan en procés de selecció. A més, en els casos urgents, la llei de la funció pública permet la contractació directa per cobrir les necessitats més immediates i garantir la continuïtat dels serveis essencials. Pel que fa a la millora de l’eficiència i l’agilitat del ministeri, Marín ha mencionat la implementació de la història social compartida i la creació de la seu electrònica com a projectes claus per integrar millor els serveis i agilitzar la resposta a les demandes ciutadanes.
En un context de creixent demanda de serveis socials, especialment en àrees com l’atenció a persones en situació de vulnerabilitat, la ministra ha defensat les mesures implementades, incloent-hi la formació contínua del personal i la simplificació dels procediments administratius. “Volem garantir que els nostres treballadors tinguin les eines necessàries per oferir una resposta àgil i eficaç als ciutadans”, ha assegurat. Tot i això, la consellera d’Andorra Endavant ha volgut ressaltar la preocupació que tenen per la sobrecàrrega de treball del personal, molts dels quals els hi haurien fet arribar queixes. “Jo no tinc constància que ara mateix hi hagi una problemàtica”, ha apuntat, assegurant que es reunia periòdicament amb els diferents caps de departament, així com amb el servei d’atenció al domicili i amb les treballadores socials per comentar quins són els seus neguits i les seves necessitats.
Un altre dels temes que preocupa als grups parlamentaris, és la tramitació d’alguns ajuts, especialment els relacionats amb l’habitatge. En aquest sentit, la ministra d’Afers Socials ha detallat que després de dos anys de pròrrogues, el passat desembre es van enviar cartes a totes les famílies dient que haurien, durant el primer trimestre de l'any, de tornar a demanar les sol·licituds, i que aquestes es començarien a pagar a l'abril de manera retroactiva. A més, recorda que s’ha fet de manera segregada i que s’ha dotat de més recursos humans al servei de tràmits per donar una resposta correcta. Marín ha detallat que a la carta s’explicava que durant el primer trimestre es podria fer la sol·licitud i durant el mes d’abril es faria el procés de pagament dels tres mesos: “De les 1.966 demandes, avui en dia 546 ja estan resoltes, un 10% han estat desfavorables, i la resta es troben en curs, i estan en procés de pagament”, ha assegurat.
Preguntada per part de la consellera general de Concòrdia, Núria Segués, sobre si la manca de resposta en alguns casos podria venir per algun problema amb la tramitació digital, la ministra ha asseverat que tot i que hi ha pogut haver “alguna petita incidència” i el procés es pot haver retardat una mica, “el procés s’està duent i l’estem fent dins del temps”. També a preguntes del conseller socialdemòcrata, Pere Baró, sobre la manca de caps d’àrea en alguns departaments, com el servei d’atenció primària, Marín ha assegurat que “ja tenim un cap d’àrea des d’avui mateix”, ha afegit, destacant que el procés per cobrir aquest lloc va ser llarg, però finalment s'ha resolt i que pròximament se sabrà qui ocupa la plaça.
Comentaris (14)