L’AGIA carrega contra una congelació de lloguers que avisa podria ser contraproduent en el futur

Des del col·legi d’immobiliaris, s’alerta que un cop s’aixequi la prohibició d’apujar les rendes, molts propietaris podrien voler aplicar increments forts per recuperar els anys perduts

El president de l'Agia, Jordi Galobardes
El president de l'Agia, Jordi Galobardes

El col·legi de gestors immobiliaris (AGIA) no comparteix que es prorrogui la impossibilitat d’apujar els lloguers de cara al 2021, mesura que ha estat traslladada aquest dijous des del Govern durat la reunió de la taula de l’habitatge. El president de l’entitat, Jordi Galobardes, ha deixat clara la disconformitat amb la mesura que, alerta, pot ser contraproduent en el futur. També ha avançat que aquesta no ha d’incloure, en principi, els pisos de luxe, tot i que recorda que l’opció ja es contemplava per a aquest any i el Consell General ho va eliminar.

La reunió de la taula ha servit per presentar els principals punts de la futura llei de mesures d’arrendament i per garantir el poder adquisitiu, text que el Govern vol tenir en vigor per a l’1 de gener. I, entre aquests, hi ha la prohibició d’apujar els lloguers per sobre d’un Índex de Preus al Consum (IPC) que es preveu mínim si no directament negatiu. També es vol que els contractes que expirin al llarg del 2021 es renovin automàticament si no hi ha acord entre propietari i arrendador.

Un instant d'una reunió de la taula de l'habitatge.

Relacionat

Els lloguers només es podran apujar amb l’IPC l’any vinent

Les mesures no han caigut bé a l’AGIA. Galobardes no s’ha mossegat la llengua a l’hora de valorar l’anunci. “És lamentable”, ha afirmat en declaracions a Altaveu. Per al col·legi, es tracta d’un “pedaç” que “no solucionarà res a mitjà i llarg termini”. Tot just serveix, indica, per “aturar les coses de moment”, ja que “artificialment es fa que els lloguers no s’apugin” però “no pot ser permanent; tard o d’hora s’haurà d’aixecar”.

La llei establirà una excepció a la congelació de rendes: els pisos considerats de luxe, amb més de 150 metres quadrats

I el problema, avisa, pot arribar quan s’aixequi la prohibició. “Després de quatre o cinc anys de rendes bloquejades molts propietaris estaran incentivats a apujar de cop”, ha avançat. A l’entendre de l’AGIA, “calen altres mesures més a mig termini”. Així, es defensa que “s’ha de mirar d’incentivar perquè hi hagi inversió en nous habitatges que poguin ser arrendats en condicions accessibles”, ja que “el mercat això no ho porta” i, per tant, “fan falta mesures a instrumentalitzar des del sector públic”.

La llei, segons ha revelat Galobardes, establirà una excepció a la prohibició d’incrementar les rendes: els pisos considerats de luxe. En concret, aquells de més de 150 metres quadrats. En aquests casos sí que s’autoritzaria l’increment dels lloguers més enllà del percentatge de la inflació.

Ara bé, el president de l’AGIA confia que, aquest cop, aquesta excepció sobrevisqui a la tramitació parlamentària, a diferència del que va passar l’any passat quan va ser anul·lada al Consell. “Esperem que aquest cop no la tombi. No té sentit que hi hagi mesures socials per pisos de luxe”, ha apuntat.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending