Els lloguers només es podran apujar amb l’IPC l’any vinent

El Govern vol que la llei que regula les noves mesures d’arrendaments, i que també mantindrà la renovació tàcita dels contractes si no hi ha acord entre les parts, estigui en vigor l’1 de gener per garantir que no hi ha increments

Un instant d'una reunió de la taula de l'habitatge.
Un instant d'una reunió de la taula de l'habitatge. SFGA/J.A.VILADOT

Els propietaris de pisos tampoc podran aplicar cap increment a la renda dels seus llogaters durant el 2021 més enllà del que es dictamini via IPC. Aquesta mesura, que ja es va aplicar per a l’exercici en curs, s’allargarà a través del projecte de llei de mesures pels arrendaments i el poder adquisitiu que el Govern treballa i que es vol tenir en vigor l’1 de gener. El text també inclourà que la renovació dels contractes sigui tàcita si no hi ha acord entre les parts. Es tracta d’accions que han de permetre guanyar temps per poder introduir més oferta de pisos al mercat.

Els principals punts del text han estat traslladats aquest matí als diferents actors durant la nova reunió de la taula d’habitatge, la primera que es fa des del març. I és que la problemàtica es manté malgrat la crisi del coronavirus i l’executiu vol ara recuperar el temps perdut els darrers mesos. El ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy, ha avançat que en poques setmanes el Consell General ja tindrà dos textos que es consideren clau: el que crearà l’Institut de l’Habitatge -a finals de mes ha d’entrar a tràmit- i el de mesures sobre l’arrendament. Serà en aquest text on s’aprofitarà per ampliar la congelació de lloguers.

El text inclourà l’opció d’incrementar la renda si es fa una reforma integral del pis, però amb un límit en el percentatge

“La llei mantindrà la renovació tàcita del contracte si no hi ha acord i que només es pugui pujar la renda amb l’IPC”, ha avançat Filloy. El text també inclourà una excepció si el propietari realitza una reforma integral de l’immoble. En aquest cas, sí que es podrà incrementar el lloguer, sempre amb un percentatge, encara per definir, màxim. A banda, en aquests casos el ministre ha deixat clar que des d’Afer Socials es vetllarà per com afecta aquesta pujada als inquilins.

El ministre ha posat en relleu que, per afrontar el problema de l’habitatge, el Govern no preveu una actuació similar a la que s’ha acordat a Catalunya. De fet, s’entén que “a Andorra no estem aquí”. En primer lloc, perquè no es tenen dades que puguin permetre saber quin és el preu de referència i, per tant, fer limitacions. En segon, perquè s’entén que la dificultat té més a veure amb l’oferta i que, per tant, a llarg termini la solució requereix “mesures per promoure i aportar més pisos al mercat” i, d’aquesta forma, “treure’n la tensió actual”.

I a l’espera d’aconseguir aquest objectiu, és on té importància la futura llei sobre arrendaments, que ha de permetre protegir els inquilins. A banda d’aquest text, un altre clau serà el que crearà l’Institut de l’Habitatge, que es tramitarà a finals de mes, un cop es rebi el document que consensuï les diferents aportacions fetes pels comuns. Aquestes, s’ha admès després de la reunió, presenten importants diferències segons quina corporació les hagi fet.

Filloy ha defensat que aquests dos projectes legislatius “no xoquen amb cap interès”, tot defensant-se de les possibles critiques que puguin tenir per part de les entitats que representen els propietaris d’immobles. “El que cal és una llei amb la qual tothom se senti còmode i que permeti una estabilitat i una coherència en les polítiques d’habitatge”, ha comentat el titular d’Afers Socials.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending