Afers Socials ‘salva’ ara els avis d’haver de cuidar els néts contagiats de coronavirus

El Govern publica al BOPA a corre-cuita un decret que en modifica un d’anterior que priva de la prestació per tenir cura dels infants confinats aquelles famílies que tinguessin un tiet o un padrí del menor en disposició de fers-se’n càrrec

Un nen acarona la mà d'una padrina.
Un nen acarona la mà d'una padrina. ARXIU

Marxa enrere. Han calgut quatre trucades i un article periodístic perquè el Govern hagi deixat sense efecte aquella obligació, per dir-ho d’alguna manera, que els padrins -avis, àvies- que es poguessin quedar els seus néts o nétes, confinats per tenir la Covid o per ser contacte d’un positiu, se n’haguessin de fer càrrec. L’executiu deixava sense prestació aquells progenitors que tinguessin un parent de segon grau (un tiet, un avi) que es pogués cuidar de l’infant aïllat. A corre-cuita, el Govern ha canviat la mesura.

Tan veloç ha estat la qüestió que aquest vespre el BOPA ja ha publicat la modificació del decret relatiu al permís retribuït per absència laboral per tenir cura de menors o persones amb discapacitat a càrrec durant el període de mesures excepcionals i urgents per situació d’emergència sanitària derivada de la Covid. El canvi s’ha adoptat a proposta del ministeri d’Afers Socials u s’ha acordat en una sessió governamental que hi hauria hagut aquest dijous mateix.

En la motivació del canvi, el decret recorda que “per poder ser beneficiari d’aquest permís es requereix, entre d’altres, que el menor de catorze anys o la persona discapacitada no disposi de cap familiar fins al segon grau de consanguinitat o d’afinitat que pugui fer-se’n càrrec raonablement”. I després, i aquí està la clau de volta de la modificació, s’hi diu que “ara, vista la incidència del virus i l’elevat nombre de casos actius, per tal de minimitzar al màxim les interaccions entre les diferents unitats de convivència i intentar doblegar la corba de contagis” es creu oportú modificar el decret inicial i deixar sense efecte allò que qui tingui un avi capaç de fer-se càrrec d’un nét, que no pugui acollir-se a la prestació equivalent al salari mínim.

Un avi amb el seu net.

Relacionat

Padrins denuncien que Govern els ‘força’ a tenir cura d’infants contagiats amb el perill que suposa

Ara ja no cal acreditar que no tens el padrí de torn o el tiet conco que no es pot fer càrrec del teu fill per poder tenir dret al permís retribuït. Ara només cal “que acreditin que els dos progenitors o assimilats es troben en la mateixa circumstància, o que són famílies monoparentals”. I amb una declaració autoresponsable n’hi ha prou perquè un dels progenitors es pugui acollir al permís laboral retribuït i així poder tenir cura del fill contagiat o confinat per ser contacte d’un positiu. No caldrà posar en risc una persona d’edat avançada.

Just aquest dijous l’Altaveu ha recollit la queixa de diverses persones grans, avis i àvies de menors, que alertaven del perill d’haver-se de quedar a càrrec d’uns infants vectors de transmissió ara mateix més que mai de la malaltia. I el perill que això suposava si aquestes persones d’edat més avançada, algunes d’elles amb patologies que es poden complicar i de quina manera arran de la Covid, resultessin infectades. Per ara, canvi efectiu i marxa enrere consumada.

Comentaris (4)

Trending