Riba defensa que l’acord amb la UE no suposarà perdre sobirania i donarà més seguretat jurídica

El secretari d’Estat d’Afers Europeus desgrana al 20è Fòrum de l’Empresa Familiar Andorrana l’estat de les negociacions i demana que el ritme accelerat que s’ha assolit ara no es freni per la celebració de les eleccions generals

Riba, durant la seva intervenció al 20è Fòrum de l'EFA.
Riba, durant la seva intervenció al 20è Fòrum de l'EFA. G. P.

El Govern confia que a finals del 2023 es pugui tenir enllestides les negociacions per l’acord d’associació amb la Unió Europea. També seria el moment de començar a preparar el referèndum. De fet, el ritme de les converses s’ha accelerat gràcies a la presidència de torn de França del consell europeu. Ara, es vol que aquesta velocitat de creuer no es freni. Ni tan sols davant les eleccions generals previstes pels pròxims mesos. Landry Riba, a més, ha defensat que el conveni no suposarà perdre sobirania i ,en canvi, sí que permetrà diversificar l’economia, atreure més inversió i guanyar seguretat jurídica.

Així ho ha apuntat el secretari d’Afers Europeus, Landry Riba, durant la seva intervenció al 20è Fòrum de l’Empresa Familiar Andorrana. L’acte ha servit, novament, per fer pedagogia sobre les bondats que, des del Govern, es defensa que tindrà el futur acord. En aquest sentit, ha volgut posar en relleu que la seva signatura serà positiva per al país i no suposarà, en cap cas, una “pèrdua de sobirania”. Al contrari, ha assegurat que representarà una millora si es compara amb la situació actual.

Des del Govern es reconeix que caldrà arbitratge polític per arribar a un punt d’entesa per la lliure circulació de persones i les telecomunicacions, a l’espera de saber què passarà amb els serveis financers

“Ja estem incorporant dret europeu sense opció de dir res”, ha manifestat Riba. En canvi, ha afirmat que, un cop sigui rubricat i adoptat l’acord d’associació, “podrem influir en el procés de creació de la normativa; se’ns haurà de consultar”. A banda, ha posat en relleu que “guanyarem seguretat jurídica”. I ha recordat que el conveni amb la UE és clau per “diversificar l’economia i atreure més inversió estrangera”.

Sobre l’estat de les negociacions, el secretari d’Estat ha recordat que la presidència francesa del Consell Europeu ha estat positiva, ja que ha permès accelerar les negociacions. Aquest ritme fa pensar que “podem arribar a tenir un text acordat i començar a pensar en el referèndum a finals del 2023”. Ja serà, doncs, a la pròxima legislatura. I després d’unes eleccions generals. Riba ha reclamat que “hem d’evitar que la feina es pugui aturar pels comicis i hem de mantenir una certa inèrcia de treball”.

Des del Govern, s’ha admès que, ara, toca afrontar els punts més delicats de tots els annexos del futur document. Són aquells que requeriran “d’arbitratge polític” per intentar que la UE accepti les especificitats que es defensen des d’Andorra. Per ara, ja està clar que serà necessari en dos punts: la lliure circulació de persones i especialment tot allò vinculat a la immigració (moviment de treballadors, qualificacions professionals o llibertat de prestació de serveis entre altres aspectes) i les telecomunicacions. També s’està a l’espera de resoldre el “dubte” sobre si també caldrà quan s’abordi la normativa dels serveis financers.

“Si hi ha voluntat política, es podrà trobar una solució”, ha afirmat Riba. En aquest sentit, ha recordat el que ja va passar amb un altre punt conflictiu: el tabac. “Es va dir que s’havia de buscar i es va tenir, malgrat que els tècnics van trigar dos anys”, ha rememorat.

Etiquetes

Comentaris (12)

Trending