Els residents portuguesos hauran de tornar a votar

El Tribunal Constitucional lusità obliga a repetir les eleccions per l’emigració europea vistes les irregularitats detectades amb els documents d’identitat que havien d’acompanyar els sufragis

El Cercle d'Europa haurà de tornar a acudir a les urnes.
El Cercle d'Europa haurà de tornar a acudir a les urnes. arxiu

Els residents portuguesos hauran de tornar a votar. El Tribunal Constitucional lusità ha ordenat repetir els comicis celebrats el 30 de gener però només pel que fa al denominat Cercle d’Europa, és a dir, el vot emigrant europeu. Diverses formacions, amb el Partit Socialdemòcrata (PSD) al capdavant, van impugnar els resultats per diferents anomalies en el recompte. De fet, no s’ha acabat de saber mai quins van ser els resultats de l’emigració. Però només han estat recorreguts els que afecten Europa.

La qüestió és que molts, moltíssims dels sufragis, per un error incomprensible dels electors i, en alguns casos, dels funcionaris dels consolats, no anaven acompanyats, com obliga la reglamentació electoral, de la documentació identificativa de l’elector. Quan es va fer el recompte del vot de l’emigració, en alguns casos els sufragis que no complien es van apartar. Haurien d’haver estat declarats probablement nuls. Però també en moltes ocasions es van acabar barrejant tots plegats malgrat detectar l’absència del document acreditatiu amb la qual cosa el Tribunal Constitucional ha considerat que tot plegat estava contaminat. Fins a 157.000 vots estarien compromesos.

Joao Luis Pereira, que ha col·laborat amb diferents entitats i iniciatives a Andorra, assegura que l'arrel socialista li ve des de ben petit.

Relacionat

“Els portuguesos tenen bona memòria i no han perdonat al PSD que ho volgués tancar tot a Andorra”

Per aquest motiu s’ha ordenat la repetició dels comicis a l’assemblea legislativa quant al Cercle d’Europa. Molt probablement les eleccions repetides se celebraran ara el 27 d’aquest mes. Caldrà veure ara com s’estructura la nova votació. I com poden formalitzar el seu vot aquells residents portuguesos que vulguin repetir el procés. Encara que no hi havia dates exactes, el vot de l’emigració era altament favorable als socialistes, que havien obtingut en el conjunt de Portugal una victòria per majoria absoluta justeta amb António Costa al capdavant.

Comentaris (1)

Trending