La represa política a França obre la porta a la tardor on caldrà estrènyer-se el cinturó

Emmanuel Macron alerta en un discurs als seus ministres de la fi de l'abundància arran de la crisi energètica i climàtica a Europa

El consell de ministres d'aquest dimecres a París.
El consell de ministres d'aquest dimecres a París. ÉLYSÉE.FR

L'activitat política ha tornat a França aquest dimecres després de les tres setmanes de vacances del govern i ho ha fet d'una manera inusual: amb un llarg discurs del president Emmanuel Macron als seus ministres que, sorprenentment ha estat rentransmès en directe. Macron ha demanat als seus ministres d'explicar les coses de manera clara i sense fer demagògia. Ha afegit que s'ha acabat l'època de les vaques grasses i que cal estrènyer-se el cinturó.

La represa política a França està marcada com no podia ser d'una altra manera per la guerra d'Ucraïna però també per la sequera que pateix el país. Ha advertit que els francesos viuen en un estat de gran ansietat i que la feina del govern és parlar de manera planera i sense ser catastrofista. Desitjo que durant les pròximes setmanes i els mesos vinents poguem reafirmar una forta unitat del govern, i de les forces de la majoria", ha dit. Això va en benefici, segons Macron, "de consolidar la nostra soberania i la nostra independència francesa i europea".

Ha mostrat la seva preocupació per l'augment dels règims autoritaris i per això ha demanat als seus ministres, "no fer promeses i dir qualsevol cosa. No heu de cedir a aquestes temptacions que són habituals en totes les democràcies, en un món molt complicat i que fa por". Macron també ha citat els desafiaments que afronta el país, més enllà de "la crisi climàtica i les seves conseqüències", com a "nous riscos", entre els quals el cibernètic i la crisi de valors universals en l'entorn internacional, que ha posat en dubte conceptes com la democràcia o els drets humans.

El president de França s'ha referit també a la crisi energètica a Europa, i a les interrupcions en la cadena de subministraments. "En el fons, estem vivint la fi de l'abundància: de la liquiditat sense cost, dels productes i tecnologies que ens semblaven perpètuament disponibles (i) la ruptura de les cadenes de valor (...) Haurem de fer ajustaments", ha assenyalat per acabar opinant que el règim de llibertat a França "té un cost" que pot requerir sacrificis.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending