Prop de 3.700 residents espanyols han votat a l’ambaixada en les eleccions generals

La xifra suposa un petit increment respecte a les eleccions generals del 2019 en què van votar 3.548 persones i el cònsol general d’Espanya al Principat, Jorge de Orueta, assegura que “hi ha hagut molt pocs incidents”, malgrat que reconeix que l’espera ha arribat, en alguns casos, a l’hora i mitja

Els darrers residents espanyols votant aquest migdia a l'ambaixada
Els darrers residents espanyols votant aquest migdia a l'ambaixada Albert Sanjuan

A les 13 hores ha finalitzat el termini perquè els residents espanyols amb dret a vot poguessin votar en les eleccions generals d’aquest proper diumenge. Segons les dades que ha facilitat el cònsol general d’Espanya a Andorra, Jorge de Orueta, han votat al voltant de 3.700 persones, una xifra un pèl superior a la dels darrers comicis celebrats l’any 2019 en què van votar 3.548 residents.

Les previsions fetes pel mateix De Orueta no s’han complert i la xifra final s’ha quedat sensiblement per sota. El cònsol general espanyol havia pronosticat entre 4.000 i 5.000 vots i finalment, dels 23.500 residents amb dret a vot, n’han votat 3.691. Això suposa, el 15,74% del total. D’aquests, 2.591 s’han dipositat a l’urna i 1.110 residents han votat per correu. Remarca que el fet de no haver-hi vot pregat “no ha comportat un increment del vot i ha vingut la mateixa quantitat de gent”. Entre els motius que ho poden explicar, diu, “hi ha el fet que estem en període de vacances, està fent calor i hi ha persones que no han votat per militància”.

Des de dissabte fins a aquest dijous al migdia, diu, “hi ha hagut molt pocs incidents, tot i que sempre hi ha algun rebel que degut a la calor assenyala que les coses estan mal muntades. Els asseguro que hem intentat que tothom estigués amb aire condicionat, fet que no ha passat en cap altre lloc d’Espanya i s’ha donat aigua gratis a tothom que ha volgut”. Això sí, reconeix que l’espera en alguns casos ha estat excessivament llarga arribant a l’hora i mitja de cua. En aquest sentit, diu que a mitjan de setmana s’ha acabat eliminant el requisit d’haver de portar la fotocòpia del DNI o passaport per votar, situació que en el primer dia va generar moltes queixes i “ha permès agilitzar el vot”.

El cònsol general d’Espanya a Andorra explica que hi ha hagut persones que no portaven el full d’inscripció en cens i els han ajudat perquè poguessin votar, i també es disposava de les paperetes de tots els partits que concorren en les eleccions. “Ajudar a una persona a votar suposa cinc o sis vegades més de temps consumit que en el cas d’una persona que ve amb les instruccions apreses”, ha manifestat.

Finalment, sobre el fet de posar una urna més en propers comicis per millorar el temps d’espera, Jorge de Orueta dubta que això serveixi, tot i que creu que podria permetre l’increment del nombre de votants.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending