El pla de desescalada a Catalunya agafa desprenvingut el Govern

L’executiu, que no esperava ni tenia constància pels contactes amb la Generalitat que el tancament perimetral pogués allargar-se fins a gener, assegura que mantindrà converses per “defensar els interessos d’Andorra”

El cap de Govern, Xavier Espot i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.
El cap de Govern, Xavier Espot i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. SFGA

La filtració de l’esborrany del pla de desescalada a Catalunya ha agafat Govern absolutament per sorpresa. El gabinet que encapçala Xavier Espot no tenia constància que la Generalitat es plantegés allargar fins al gener el confinament perimetral, amb les conseqüències nefastes que aquesta mesura pot tenir per l’economia andorrana. Tan inesperat ha estat que s’ha hagut de fer una reunió d’urgència per avaluar la situació, de la qual s’ha volgut comunicar la voluntat de reprendre el contacte amb les autoritats catalanes per “defensar els interessos” del Principat.

Perquè, així ho han admès fonts consultades, els darrers dies poc contacte hi havia hagut, malgrat les informacions que es preparava per part de la Generalitat d’una relaxació de les restriccions adoptades per intentar frenar l’expansió del coronavirus. El que està clar és que, en cap cas, s’esperava que el pla de desescalada pogués incloure el manteniment del tancament perimetral, que a la pràctica impedeix l’arribava de turistes al país, fins als darrers estadis del procés. I molt menys fins al gener, fet que, a la pràctica, suposa fer saltar pels aires tota la campanya de Nadal que, per al sector turístic és el punt àlgid de l’any.

Els mossos són els encarregats de controlar el compliment del tancament perimetral.

Relacionat

Catalunya preveu mantenir el tancament perimetral (i la prohibició de pujar a Andorra) fins al gener

La filtració de l’esborrany a molts mitjans, entre ells Altaveu, ha enganxat desprevingut el gabinet Espot, que ha intentat reaccionar a cuita-corrents amb una reunió d’urgència per avaluar la situació, al mateix temps que els diferents sectors econòmics avisaven del que aquest allargament del tancament de fronteres pot suposar per al teixit econòmic. La trobada evidencia la preocupació que ha aixecat conèixer el pla de desescalada a Catalunya tot i que, mitjançant un comunicat, s’hagi volgut remarcar que el que ha transcendit “és un esborrany” davant el qual es considera “prematur pronunciar-se”.

Imatge recent de l'avinguda Meritxell.

Relacionat

El sector turístic insta Govern a negociar amb Catalunya alternatives que permetin venir turistes

Tot i això, s’assegura que “el Govern està mantenint contactes i està en col·laboració permanent amb les autoritats catalanes per compartir informació relativa a la situació epidemiològica”. També s’assegura que es vol “defensar els interessos d’Andorra de cara a les decisions que la Generalitat de Catalunya hagi d’adoptar d’ara endavant en el marc del pla de desescalada esmentat”. A aquest contacte s’afegirà “una comunicació permanent” amb l’executiu espanyol.

Comentaris (23)

Trending