Catalunya preveu mantenir el tancament perimetral (i la prohibició de pujar a Andorra) fins al gener

El pla de desescalada no contempla aixecar el confinament territorial fins al final d’un procés estructurat en fases d’un mínim de quinze dies cadascuna, fet que faria saltar pels aires la Puríssima i el Nadal pel sector turístic del Principat

Els mossos són els encarregats de controlar el compliment del tancament perimetral.
Els mossos són els encarregats de controlar el compliment del tancament perimetral.

El pla de desescalada de les restriccions a Catalunya no permetrà l’arribada de turistes a Andorra ni tan sols pel Nadal. I és que, tot i que la Generalitat té previst relaxar les mesures a partir del dilluns vinent, es preveu mantenir el confinament perimetral fins a una etapa molt avançada. De fet, fins i tot, estaria vigent en la darrera fase d’un procés que es podria allargar fins ben avançat el gener, sempre,això sí, que les dades epidemiològiques no empitjorin.

Així ho estipula l’esborrany de pla de desescalada que el Procicat avaluarà el dijous. Com ja es va anunciar, començaria dilluns vinent, però amb mesures encaminades als sectors tancats com ara la restauració. El tancament perimetral, sigui el de tota la comunitat autònoma sigui el municipal que s’aplica el cap de setmana, no s’aixecaria el dia 23. Al contrari, el document indica que aniria per llarg. Per molt llarg.

El Procicat avaluarà dijous la relaxació de les primeres restriccions a Catalunya, però en cap cas es planteja aixecar el tancament de les fronteres

El pla es desgrana en quatre etapes, que s’implementarien cada quinze dies, sempre segons l’evolució de la pandèmia. El fet que es mantingui el tancament perimetral en aquesta primera fase suposaria que per la Puríssima Andorra no tindria turistes catalans. El problema, però, és que en la segona etapa, a partir del 9 de desembre, tampoc s’obriria fronteres. Tot just es relaxaria el confinament de cap de setmana, que passaria a ser comarcal.

El tancament perimetral de Catalunya, de fet, seguiria vigent, segons fins i tot en la darrera etapa. És a dir, s’allargaria fins  al gener. Això, no cal dir, suposaria que durant les vacances de Nadal seria impossible l’arribada de turistes i visitants provinents de Catalunya, fet que representaria un cop duríssim pel sector turístic.

El document explica que, cada quinze dies, s’avaluaran les mesures. Això implicaria, en funció de la situació epidemiològica, la possibilitat de fer un pas endavant en la desescalada, prorrogar les mesures que estiguin vigents en aquell moment o revisar-les per tornar-les a endurir. El que determinarà la decisió seran dues dades sanitàries: la taxa de reproducció -per avançar haurà d’estar per sota de 0,9- i la disminució setmanal dels ingressos als hospitals i a les unitats de cures intensives.

En la roda de premsa posterior a la reunió de l’executiu català, la portaveu, Meritxell Budó, ha apuntat que el que es vol fer és “flexibilitzar mesures” però ha assegurat que “no és una desescalada” -tot i que a l’esborrany s’empra justament aquesta paraula-, ja que “encara estem en una segona onada, amb dades elevades”. Si aquestes “segueixen estabilitzades”, “podrem anar plantejant més obertures, de quina manera comencem a aixecar els confinaments o si continuem perimetrant l’entorn de Catalunya o no”.

Comentaris (49)

Trending