Només 70 andalusos han demanat participar en les autonòmiques des d’Andorra

Seran les darreres eleccions en què els expatriats hauran de demanar prèviament la documentació, ja que els partits espanyols han acordat eliminar el sistema actual de vot pregat

L'urna al consolat espanyol, en unes eleccions anteriors.
L'urna al consolat espanyol, en unes eleccions anteriors. Toni Solanelles

A Andorra hi viuen prop de 2.000 persones que tenen dret a participar en les eleccions autonòmiques a Andalusia previstes pel cap de setmana vinent. D’aquestes, únicament 70 han fet la demanda per poder votar, sigui per correu sigui a l’urna que s’instal·larà a l’ambaixada espanyola des de dimecres. Una xifra ínfima. Els darrers, però, que hauran de servir el sistema de petició prèvia, que les cambres del país veí estan a punt de posar fi a aquest sistema.

El que ha succeït amb els comicis andalusos és només el darrer exemple de com el vot pregat dificulta un dret bàsic per a molts residents espanyols. Situacions similars ja s’havien viscut en anteriors cites electorals, com la de Castella i Lleó fa uns mesos. Cal recordar que aquesta fórmula obliga la persona a fer una demanda prèvia perquè se li enviï al seu domicili la documentació necessària per exercir el sufragi. I en alguns cops, aquesta acaba arribant amb molt retard i, per tant, impedint la participació democràtica de l’elector.

A més, també suposa una trava més que, dades a la mà, ha fet incrementar considerablement l’abstenció entre els expatriats espanyols que, tampoc es pot oblidar, era ja forà elevada. Les dades facilitades des del consolat de cara als comicis del dia 19 són paradigmàtiques.

PP i PSOE es juguen la victòria a Castella i Lleó.

Relacionat

Malestar de ciutadans de Castella i Lleó que no podran votar per problemes burocràtics

A Andorra hi resideixen uns 2.000 andalusos. D’aquests, només una setantena ha demanat el vot. Per tant, únicament ells podran participar en les eleccions. Ho podran fer enviant el seu sufragi per correu o de forma presencial a l’ambaixada. Són, però, només un 3,5% del total.

Si res es torça seran els darrers que hagin de fer servir aquest sistema. El Congrés espanyol ha validat aquesta setmana la reforma de la llei electoral. I un dels principals canvis serà l’eliminació del que, han admès la majoria de forces polítiques, va ser un error: el vot pregat. Un cop estigui en vigor la modificació legal, els electors residents a l’estranger, i entre ells els d’Andorra, rebran directament la documentació i no l’hauran de sol·licitar. De fet, fins i tot se la podran descarregar per internet. També es preveu més centres per votar a urna i més temps per fer-ho.

L'ambaixador espanyol, Àngel Ros, a una compareixença aquest dimecres.

Relacionat

Ros culpa al sistema de vot pregat dels problemes que han tingut els residents de Castella i Lleó

La llei ha de superar encara un darrer tràmit: la seva aprovació al Senat. No hauria de representar, però, cap problema vist l’ampli consens amb què arriba des de la cambra baixa. Durant el debat del text ara fa uns dies es va admetre tant “l’error” com “l’anomalia democràtica” que ha representat des del 2011 aquesta fórmula per als expatriats, que havien de superar, a vegades, “una gimcana” per poder votar. El nou sistema ja estaria en funcionament per a les futures cites electorals, com ara les generals previstes pel 2023.

Comentaris

Trending