Les millores a l’RN20 costaran 194 milions d’euros a França i es preveuen per al 2030

La creació d’un túnel a Tarascó, a l’alçada de Quié, permetrà reduir el trajecte 20 minuts entre Tolosa i Andorra

Xavier Espot amb les autoritats franceses a la trobada a Tarascon.
Xavier Espot amb les autoritats franceses a la trobada a Tarascon. Govern d'Andorra

Aquest dissabte s’ha portat a terme la signatura d’un protocol de finançament per al desenvolupament de millores a la carretera RN20, que inclou la construcció d’un túnel a Tarascón sur l’Ariège. Aquests treballs costaran a França fins a 194 milions d’euros i es cofinançaran entre l’Estat, el Consell Regional d’Occitània i el Consell Departamental de l’Arieja. El cap de Govern, Xavier Espot, ha estat present durant aquest acte per donar suport a un projecte que permetrà reduir el trajecte entre Tolosa i Andorra fins a 20 minuts.

“Era de rebut estar avui aquí, donant suport a una decisió en la qual Andorra té un interès molt gran”, apuntava Espot. I ben cert és que el projecte que s’ha acordat aquest dissabte a Tarascó tindrà un impacte directe al país, tot i que el Principat no participarà econòmicament. En aquest acte, presidit pel primer ministre francès, Jean Castex, amb el prefecte de la regió d’Occitània, Étienne Guyot així com l’alcalde de Tarascon sur l’Ariège, Alain Sutra, s’ha signat un protocol de finançament per crear un túnel. Aquesta nova infraestructura suposarà una desviació a l’RN20, principal carretera de connexió entre Tolosa i Andorra, i reduirà el trajecte en 20 minuts.

Aquest protocol estableix que, dels 194 milions que es posen sobre la taula per fer front a aquestes tasques, el 60% serà finançat per l’Estat, el 20% per Occitània i el 20% que resta per l’Airège. Espot ha puntualitzat que, aquest pressupost, “pot ser que se superi, arribant fins als 200 milions”. S’ha previst que s’inicien les obres en un període màxim de tres anys, i que finalitzin al volt del 2030.

“Esperem que estigui enllestit al 100% en un període de 10 anys, aproximadament”, ha apuntat el cap de Govern. Es tracta d’una infraestructura que, malgrat que Andorra no participi de forma directa millorarà força la connexió entre els dos països, molt utilitzada per turistes en ambdues direccions. El projecte preveu un desviament entre les poblacions de Tarascó i Ornolac, així com el túnel a l’alçada de Quié, que serà el que facilitarà la situació per al Principat.

Espot ha explicat que, al 2017, es va portar a terme un acord entre França i Andorra per tal de construir el corredor d’allaus H2, situat a l’Hospitalet. El pressupost d’aquest projecte va ser de 20 milions d’euros, repartits entre ambdós països. “Aquests diners que vam posar s’emmarquen dintre d’una inversió més gran, que és aquesta que es portarà a terme a Tarascó”, ha indicat el cap de Govern. A més, ha puntualitzat que aquestes millores previstes fa quatre anys estaran enllestides abans que el nou túnel, “preveiem que cap al 2025 ja estaran finalitzades”.

D’altra banda, el primer ministre francès també ha anunciat la necessitat d’impulsar un projecte de millora de la RN116, via que connecta França i Andorra des de Perpinyà. “És una visió de futur molt important per nosaltres”, ha apuntat Espot, ja que s’ha plantejat que el Principat pugui participar seguint el mateix model de conveni signat el 2017. El cap de Govern s’ha mostrat positiu i molt favorable cap a aquesta proposta, “ara comencem converses”, ha assegurat. Aquest projecte permetria millorar encara més la connexió entre els dos territoris.

Comentaris (2)

Trending