El conflicte a Ucraïna posa en alerta el món i dispararà els preus de l’energia a Andorra

El titular de Finances avisa que ara ja serà insostenible que FEDA pugui fer contenció de tarifes i els distribuïdors de carburant també tenen clar que amb l’increment del preu del barril les benzineres ben aviat promouran noves puges

Comentaris

Logotip de FEDA a una de les oficines comercials.
Logotip de FEDA a una de les oficines comercials. Toni Solanelles

El conflicte a Ucraïna ha posat en alerta el món, temerós de les maneres de fer d’una Rússia que sembla desbocada, i ha trastocat els mercats borsaris i el preu de moltes mercaderies. Subministraments essencials es veuran encarits. A Andorra s’espera que més aviat que tard, especialment l’energia, s’encareixi. Ni FEDA podrà mantenir més la contenció de tarifes -de fet, tindrà una mena d’excusa definitiva per apujar-les- i les gasolineres experimentaran nous increments en els carburants.

El ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, ha avançat que el conflicte entre Rússia i Ucraïna tindrà conseqüències i un fort  impacte en els preus de l’energia. Jover ho ha explicat aquest dijous al matí al programa ‘Els matins de la Nacional’. El titular ministerial és conscient que “segurament haurem de revisar la nostra política energètica ja que el context internacional està canviant molt ràpidament i a pitjor”.

“Serà un any complicat i des de FEDA se'ns hauran de fer propostes que no seran agradables”

El producte més afectat, segons Jover, serà el gas “però el preu de l'energia elèctrica es veurà fortament incrementat”. L'evolució del context internacional està canviant "molt ràpidament i a pitjor”, en opinió del ministre. Malgrat que FEDA ha anat augmentant la producció pròpia d'electricitat i la diversificació de fonts d'energia encara se n'ha de comprar molta a l'exterior.  “Serà un any complicat i des de FEDA se'ns hauran de fer propostes que no seran agradables”. L'objectiu del Govern és que la seva aplicació tingui la menys afectació possible sobre el consumidor final.

També els carburants experimentaran més aviat que tard noves puges. Els preus a l’alça fa mesos que hi van. De manera molt remarcable fins i tot. I seguiran anant-hi ben aviat. El conflicte a Ucraïna, només esclatar, ha fet que el preu del barril de cru hagi pujat uns set euros de cop. I això no ha fet més que començar. Els responsables de l’associació empresarial de distribuïdors de carburant al país ja han anunciat que aviat hauran de repercutir l’increment en el preu al consumidor. I temen que això anirà a més en els propers dies.

Sortidors de carburant en una benzinera.

Relacionat

La guerra a Ucraïna dispararà encara més el preu dels carburants

El conflicte que amenaça d’estendre’s i que, ara mateix, és de conseqüències imprevisibles, manté el món en alerta. Els principals dirigents polítics han fet crides a Rússia a abandonar les hostilitats. Però, ara per ara, les proclames són més tímides i temeroses que una altra cosa. I d’efecte no n’han fet gens ni mica. L’amenaça de sancions, o les sancions directament decidides, no fan gaire por a un Vladimir Putin obstinat en altres menesters i immers en una espiral més que perillosa.

Etiquetes

Comentaris (16)

Trending