La guerra a Ucraïna dispararà encara més el preu dels carburants

L’esclat del conflicte ha disparat per sobre dels cent dòlars el barril del petroli i aquest encariment no trigarà a traslladar-se a les tarifes a les benzineres

Sortidors de carburant en una benzinera.
Sortidors de carburant en una benzinera. ARXIU

L’esclat de la guerra a Ucraïna també tindrà conseqüències a Andorra. Sobretot, econòmiques. Una de les primeres que s’ha de notar serà l’enèsim encariment dels combustibles aquest any. L’inici del conflicte ha disparat el preu del barril de petroli i això no trigarà a traduir-se, s’avisa des del sector, en increments de les ja elevades tarifes tant de la benzina com del gasoli.

Els carburants, cal recordar, ja havien assolit aquest febrer preus rècord. Tots ells superaven els màxims registrats per Estadística en les darreres dècades. I un dels motius era la inestabilitat existent entre Ucraïna i Rússia. L’esclat obert de les hostilitats ha empitjorat encara la situació.

“El barril ja està per sobre dels 103 dòlars; ahir estava a 96”, ha explicat el president de l’Associació d’Importadors (Assidca), David Porqueres. A més, en el mercat de les divises, “el dòlar també s’ha encarit”. I aquesta és la moneda amb la qual es paga la matèria primera dels caburants. “Per tant, això vol dir que encara pujarà més”.

Conseqüència? Els costos de les empreses distribuïdores van en augment. I no els queda més remei, asseguren des del sector, que traslladar-ho a uns preus ja molt disparats. Per tant, en pocs dies, i segons vagin esgotant-se els estocs, les tarifes a les benzineres aniran a l’alça.

I fins quan? Una altra gran incògnita. “No sabem que pot passar. Em temo que, si dura el conflicte, seguirà pujant”, remarcar Porqueres. El context, alerta, és de gran inestabilitat, també als mercats financers, que acaben marcant el cost d’uns productes claus per a l’economia.

Etiquetes

Comentaris

Trending